Explozie la New York | Un suspect reținut. Posibile celule teroriste în Statele Unite

Data actualizării: Data publicării:
Explosion In Chelsea Neighborhood of New York City Injures 29
Foto: Gulliver/GettyImages

Continuă vânătoarea de terorişti în Statele Unite, după incidentele teroriste din weekend. Autorităţile încearcă să afle dacă principalul suspect în cazul exploziilor din New York şi New Jersey a avut sau nu complici. El a fost reţinut în această dimineaţă în New Jersey. Tânărul de 28 de ani e cetăţean american, născut în Afganistan. Deşi a călătorit, acum câţiva ani, în ţara natală, nu era în atenţia serviciilor de informaţii americane.

Suspectul a fost reperat de poliţie în New Jersey, aproape de gara unde geniştii au detonat un dispozitiv explozibil asemănător cu cel care a rănit 29 de oameni la New York în seara de sâmbătă. Tânărul de 28 de ani dormea în faţa unui restaurant, proprietarul localului fiind cel care a alertat poliţia. Încolţit, Ahmad Rahami a tras asupra ofiţerilor. Patru poliţişti au fost răniţi, la fel şi atacatorul, care a fost dus cu o ambulanţă la spital, unde este păzit permanent. Când starea de sănătate îi va permite, va fi audiat în cazul bombei care a explodat pe o stradă din Manhattan.

Bill de Blasio, primarul oraşului New York: „Pe baza informaţiilor de până acum, avem toate motivele să credem că avem de-a face cu un act terorist. Vom intra în detalii mai târziu şi ne aşteaptă o investigaţie lungă, dar în acest moment, cum am spus, avem toate motivele să credem că acesta a fost un act terorist.”

Numărul victimelor ar fi putut fi mult mai mare. Alte cinci dispozitive artizanale au fost găsite în New Jersey. Unul a sărit în aer chiar când geniştii încercau să îl dezamorseze. În plus, o altă bombă a explodat sâmbătă după-amiază, pe traseul unei curse caritabile organizate la New York. Din fericire, participanţii nu apucaseră să ia startul, aşa că nimeni nu a fost rănit.

Barack Obama, preşedintele SUA: „În momente precum acesta, cred că este important să ne aducem aminte ce încearcă să obţină extremismul violent şi ce încearcă teroriştii să facă. Ei încearcă să rănească oameni nevinovaţi, dar vor şi să inducă frică şi să schimbe modul în care trăim, să ne submineze valorile. Toţi avem îndatorirea cetăţenească de a nu ne preda în faţa unei astfel de frici. Şi nu există un exemplu mai bun în acest sens decât cel al cetăţenilor din New York şi New Jersey.”

Bărbatul căutat de FBI a fost prins în Linden, New Jersey, după un schimb de focuri cu poliţia, în urmă căruia cel puţin un agent a fost împuşcat.


 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Autoritățile americane au indicii serioase că bombele amplasate în New York și New Jersey au fost amplasate de aceleași grupări și vorbesc deja despre celule teroriste.

Guvernatorul statului New York a declarat că sunt similarități între bombe, asta după ce, în ultimele ore, autoritățile americane au declarat că este exclusă posibilitatea unui atac terorist.

Există similitudini între bombe, nu sunt toate identice, dar modul de asamblare seamănă. Acest lucru sugerează că există o legătură comună sau o persoană care are legătură cu toate aceste bombe. Persoane au fost interogate, investigaţia înaintează rapid. Nu m-aş mira să găsim un suspect chiar astăzi şi nu m-ar mira dacă am găsi o legătură străină cu aceste acte. Ieri spuneam că în mod cert este un act de terorism, un act periculos, menit să intimideze populaţia civilă prin detonarea de bombe în oraşul New York şi în New Jersey şi iată că a fost, într-adevăr vorba despre un act de terorism”, a declarat Andrew Cuomo, guvernatorul statului New York.

FBI a reținut cinci persoane în legătură cu aceste evenimente, iar în cursul acestei după-amiezi polițiștii din New York au identificat un alt suspect, care acum este urmărit.

Potrivit NYPD, este vorba despre un un cetățean american naturalizat din Afganistan, pe nume Ahmad Khan Rahami, în vârstă de 28 de ani.

Explozia provocată sâmbătă în New York a rănit 29 de persoane. O altă bombă improvizată a fost găsită în apropiere înainte să explodeze.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri