Facebook a decis: Contul lui Donald Trump rămâne suspendat

Data actualizării: Data publicării:
donald trump cu o grimasă de dezmagire
Foto: Guliver/GettyImages

Consiliul de Supervizare Facebook a decis miercuri să fie menținută suspendarea contului folosit de fostul președinte Donald Trump pe rețeaua socială, relatează Business Insider.  

Este o decizie importantă, care vine după ce Donald Trump a fost interzis de Facebook, Twitter și alte platforme de social media, după asediul Capitoliului din 6 ianuarie 2021, eveniment în care au murit oameni. Fostul președinte este acuzat că și-ar fi incitat susținătorii să atace Capitoliul.

Consiliul de Supervizare Facebook, un organism independent, a susținut decizia companiei de a-i interzice fostului președinte accesul la rețeaua socială timp de patru luni, dar în același timp arată că această decizie a fost luată fără a enunța niște criterii clare și de aceea nu poate fi „pe termen nedefinit”, menționează The Washington Post.

Potrivit unui comunicat, Consiliul de Supervizare consideră că decizia de suspendare a contului lui Donald Trump este justificată, dar trebuie să fie reevaluată în decursul următoarelor 6 luni, transmite CNN. În plus, Consiliul face o serie de recomandări companiei Facebook. Asta, în condițiile în care așteptările erau ca acest organism independent să spună miercuri dacă decizia de blocare a accesului lui Donald Trump la Facebook și Instagram este definitivă.

„Astăzi, Consiliul de Supervizare a susținut decizia Facebook de suspendare a conturilor de Facebook și Instagram ale fostului președinte Donald Trump. Așa cum am spus și în ianuarie, credem că decizia noastră a fost necesară și corectă și suntem încântați că au fost recunoscute circumstanțele fără precedent care au justificat această măsură excepțională pe care am luat-o”, a comentat compania Facebook. 

În decizia sa, Consiliul a recunoscut că în ziua asaltului de la Capitoliu, comentariile lui Trump de pe Facebook „au creat o atmosferă ce făcea posibil un risc serios de violență”. Membrii Consiliului au subliniat că Trump le-a spus insurgenților că sunt „patrioți”, că sunt „speciali” și că „această zi va rămâne în amintire pentru totdeauna”. Însă în același timp, experții subliniază că Facebook nu a folosit o procedură standard atunci când a luat această decizie, iar compania nu are criterii publice care să arate când este suspendat pe termen nedefinit un user. 

Un reprezentant al companiei Facebook a spus că se va ține cont de recomandările Consiliului, iar Facebook își va îmbunătăți politicile de utilizare. Între timp, contul lui Donald Trump rămâne suspendat.

Anunțul vine în ziua în care Donald Trump și-a lansat o nouă platformă de comunicații online, pentru a rămâne în contact cu susținătorii săi, după ce conturile sale de pe marile rețele sociale au fost dezactivate. Nu este clar dacă aceasta este varianta finală a platformei fostului președinte. Dar este clar mesajul său încă de la început - într-una dintre postări, Donald Trump, învins de Joe Biden la prezidențiale, spune că alegerile au fost fraudate și că le va numi de acum încolo Marea Minciună.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri