Ginerele lui Donald Trump nu mai are acces la informaţiile strict secrete de la Casa Albă

Data publicării:
President Trump Meets With Cyber Security Experts At White House
Președintele Trump și ginerele său (stânga) Foto: Gulliver/GettyImages

Certificatul de securitate al lui Jared Kushner, ginerele şi consilierul lui Donald Trump, a fost retrogradat cu un nivel, astfel încât Kushner nu va mai putea citi rapoartele de securitate naţională primite de preşedintele american, informează News.ro.

President Trump Meets With Cyber Security Experts At White House
Foto: Gulliver/GettyImages

Kushner a fost anunţat de modificare, alături de alţi consilieri de la Casa Albă,  prin intermediul unui memoriu, vineri. Kushner şi ceilalţi consilieri afectaţi aveau, înainte, acces la informaţii clasificate precum şi la unele dintre cele mai bine păstrate secrete ale statului.

Preşedintele poate divulga informaţile clasificate oricui consideră că este potrivit, aşa că Jared Kushner ar putea avea, totuşi, acces în continuare la informaţiile strict secrete, notează News.ro.

Conform Washington Post, unul dintre motivele pentru care acreditarea de securitate a lui Kushner a fost retrogadată reprezintă relaţiile lui apropiate cu numeroşi oficiali străini. Oficiali din patru ţări – Emiratele Arabe Unite, China, Israel şi Mexic – ar fi discutat despre felul în care poate fi manipulat Kushner din cauza datoriilor sale precum ş ai lipsei de experienţă.

Mişcarea vine după ce Casa Albă încă simte consecinţele controversei din jurul lui Rob Porter, fost membru al staff-ului lui Trump care a fost nevoit să demisioneze după ce a fost acuzat de violenţă domestică de două dintre fostele sale soţii. În timpul scandalului, s-a descoperit că Porter s-a ocupat şi de documente clasificate timp de un an deşi nu avea o acreditare de securitate permanentă.

Acreditarea de securitate a lui Kushner a fost controversată de la bun început după ce s-a descoperit că a ascuns mai multe bunuri financiare şi numeroase contacte cu lideri şi oficiali străini atunci când a completat documentele pentru a obţine acreditarea. Printre lucrurile care nu au fost menţionate de Kushner se numără şi o întâlnire cu ambasadorul rus la acea vreme, Sergey Kislyak, în decembrie 2016.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri