Giuliani, noi dezvăluiri: Nu am discutat despre scrisoare cu Trump. Am vorbit cu cel puțin un oficial român

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump și Rudy Giuliani la un eveniment
Donald Trump și Rudy Giuliani. Foto: Guliver/GettyImages

Rudolph Giuliani, avocatul personal al lui Donald Trump, a spus miercuri, potrivit The New York Times, că scrisoarea sa adresată preşedintelui României nu are legătură cu guvernul american. Pe de altă parte, Giuliani spune că a fost contactat de Departamentul de Stat în legătură cu această scrisoare şi că a discutat cu cel puţin un oficial român, fără a-l nominaliza, relatează Washington Post. El a mai afirmat că poate ar fi trebuit să menţioneze în document că nu reprezintă poziţia preşedintelui Donald Trump.

Richard Branson & Rudy Giuliani Visit "Cavuto" On FOX Business Network
Foto: Guliver/GettyImages

The New York Times scrie că Giuliani a intrat în mod neaşteptat în dezbaterea din România prin trimiterea unei scrisori preşedintelui Klaus Iohannis în care critica eforturile anticorupţie ale ţării.

„Nu are nimic de-a face cu guvernul Statelor Unite”, a spus Giuliani, referindu-se la scrisoarea în cauză, relatează publicaţia americană.

„Consiliez pe probleme de securitate, aplicare a legii şi terorism în multe state”, a adăugat el, menţionând practicile private derulate de toţi avocaţii personali ai preşedintelui.

Rudolph Giuliani a arătat că, în ciuda faptului că îl reprezintă pe Donald Trump, el este „totuşi un avocat şi consultant independent”. El a explicat că munca sa legată de România s-a derulat prin compania proprie de securitate, Giuliani Security & Safety, care a fost angajată de Freeh Group International Solutions, o companie condusă de Louis J. Freeh, un fost director al FBI.

Solicitată miercuri să comenteze, Freeh Group nu a răspuns imediat cererii, notează The New York Times, care adaugă că firma fostului director al FBI este cunoscută ca reprezentându-l pe omul de afaceri român Gabriel Popoviciu, condamnat în august 2017 la şapte ani de închisoare.

The Washington Post: Giuliani a fost contactat de Departamentul de Stat. A discutat cu cel puţin un oficial român

Rudolph Giuliani a fost sunat săptămâna aceasta de oficiali ai Departamentului de Stat în legătură cu scrisoarea, aceştia dorind să ştie dacă este reală, răspunsul său fiind: „Absolut”.

Giuliani a precizat că nu este implicat în acţiuni vizând şi alte state în afară de România şi că nu a discutat acest subiect cu Trump sau cu alt oficial al administraţiei.

„Sunt persoană particulară”, a replicat el când a fost întrebat de ce a adoptat o poziţie contrară celei a Guvernului SUA.

„Poate ar fi trebuit să menţionez în scrisoare că nu îl reprezint pe preşedinte”, a spus el, dar că a presupus că autorităţile române ştiu acest lucru. Rudolph Giuliani a mai precizat că a discutat cu cel puţin un oficial român în contextul demersului său, fără însă a face nominalizări.

Citiți și Giuliani a recunoscut. Cum lăudau Dragnea și Tăriceanu scrisoarea plătită


Anterior, Rudolph Giuliani, avocatul personal al lui Donald Trump, a declarat pentru politico.eu că scrisoarea adresată preşedintelui român Klaus Iohannis a avut la bază un raport întocmit de fostul director al FBI, Louis Freeh, care conduce o companie de consultanţă ce are relaţii de afaceri şi cu el.

Scrisoarea 's-a bazat pe un raport pe care l-am examinat', întocmit de Louis Freeh, care conduce compania de consultanţă globală Freeh Group International Solutions, a explicat Giuliani, conform articolului publicat miercuri de politico.eu. 'Ei îmi plătesc onorariu', a mai precizat avocatul lui Trump. Însă el nu a spus câţi bani primeşte de la respectiva companie şi nici dacă aceasta i-a cerut să acţioneze pentru un client anume al ei.

Într-un articol publicat de revista Forbes, Louis Freeh a enunţat un plan cu cinci măsuri menite 'să restabilească statul de drept în România în contextul temerilor tot mai mari despre cum campania anticorupţie erodează libertatea şi restrânge libertatea de expresie'.

Publicaţia politico.eu notează că, în scrisoarea adresată preşedintelui Klaus Iohannis, Giuliani a criticat 'excesele' DNA, spre deosebire de Departamentul de Stat, care a sprijinit eforturile acestei instituţii, Giuliani făcând referire la 'intimidarea judecătorilor, a avocaţilor apărării şi martorilor; interceptări telefonice neconstituţionale, mărturii forţate; şi procese judiciare incorecte'.

Aceeaşi publicaţie menţionează că Departamentul american de Stat şi-a exprimat preocuparea în legătură cu recentele tensiuni politice din România legate de încercările de a atenua practicile anticorupţie, inclusiv prin destituirea Laurei Codruţa Kovesi.

'Până recent, România a demonstrat progrese considerabile în combaterea corupţiei şi construirea unui adevărat stat de drept. Încurajăm românii să continue pe această cale', a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului american de Stat, întrebat despre această scrisoare de un ziarist al publicaţiei The Guardian. Casa Albă nu a răspuns solicitării de a comenta pe această temă, scrie The Guardian miercuri. 

Surse: News.ro, Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri