Sari la conținut

Glume pe seama lui Trump la Dineul Corespondenților de la Casa Albă

Absent la tradiţionalul dineu al corespondenţilor de la Casa Albă, preşedintele american Donald Trump a fost prezent prin glumele care s-au făcut la adresa sa. Cel mai spumoase vin de la un actor de comedie.

„Liderul ţării noastre nu e aici. Şi asta pentru că locuieşte la Moscova. E un zbor foarte lung şi lui Vlad i-ar fi fost greu să ajungă. Cât despre celălalt tip, cred că e în Pennsylvania pentru că nu ţine la glumă. Mulţi din presă spun că Donald Trump pierde prea mult timp jucând golf. Asta ridică o întrebare importantă: de ce vă pasă? Ştiţi ce face când nu joacă golf? E preşedinte! Lăsaţi-l să joace! Daţi-i o ocupaţie! Învăţaţi-l să joace badminton, spuneţi-i că are constituţia perfectă ca să facă bob, jucaţi X şi 0 cu el! Cât timp are altă ocupaţie, nu suntem în război cu Coreea de Nord. De câte ori Donald Trump se duce la golf, titlurile ar trebui să fie „Trump e la golf, apocalipsa a fost amânată". Ştiţi că Donald Trump nu bea, da? Nu se atinge de alcool, ceea ce e de admirat într-un fel. Dar gândiţi-vă! Asta înseamnă că...la fiecare declaraţie, la fiecare interviu, la fiecare tweet era complet treaz. Cum e posibil aşa ceva?”, a glumit actorul Hasan Minhaj.

De asemenea, preşedintele Asociaţiei Corespondenţilor la Casa Albă i-a reproşat lui Donald Trump că subminează democraţia, atacând legitimitatea presei.

Libertatea presei se află la temelia democraţiei noastre. Subminarea ei, prin încercarea de a scădea legitimitatea jurnaliştilor, este periculoasă pentru o republică sănătoasă. E datoria noastră să relatăm faptele şi să tragem la răspundere liderii. Asta e ceea ce suntem. Nu suntem ştiri false. Nu suntem instituţii de presă falimentare. Şi nu suntem duşmanul poporului american”, a transmis Jeff Mason, preşedinte Asociaţia Corespondenţilor.

Donald Trump a marcat 100 de zile de la preluarea mandatului printre susţinători, în loc să meargă la dineul corespondenţilor de la Casa Albă, dar a atacat din nou presa, de la distanţă.

„Potrivit Centrului de Cercetări Media, 89% din ce scrie presa despre administraţia noastră e negativ, deliberat negativ. Probabil pentru că, potrivit Centrului pentru Integritate Publică, 96% dintre jurnaliştii care au făcut donaţii în campanie le-au făcut pentru adversara noastră.  Dacă treaba presei e să fie onestă şi să spună adevărul, atunci cred că suntem toţi de acord că presa nu merită deloc notă de trecere”, a spus președintele american. 

Fiecare preşedinte american din ultimii 93 de ani a participat, cel puţin o dată, la Dineul Corespondenţilor, un eveniment anual la care iau parte atât jurnaliştii acreditaţi la Casa Albă, cât și politicieni şi oameni de afaceri.