GRAFICĂ. Cum a fost ucis cel mai important general iranian într-un atac țintit american

Data actualizării: Data publicării:
grafica atac general iranian

Qasem Soleimani, cel mai important general din Iran și mâna dreaptă a liderului suprem de acolo, a fost asasinat la comanda lui Donald Trump. În urma atacului cu dronă, din mașina în care se afla generalul a mai rămas doar un morman de fiare.

Televiziunea din Irak, țara unde a avut loc atentatul împotriva generalului iranian, a făcut publice imaginile atacului. Camerele de supraveghere au surprins cum o rachetă lovește mașina în care era militarul cu rang înalt. Alături de general a pierit și omul lui de încredere, inamicul numărul unu din Irak al americanilor.

Potrivit Pentagonului, acțiunea a fost comandată de Donald Trump, pentru a preveni viitoare atacuri iraniene și pentru a proteja cetățenii americani, după ce, la începutul săptămânii, miliții proiraniene din Irak au luat cu asalt ambasada americană din Bagdad. În ultima zi a anului, Donald Trump a amenințat că Iranul va plăti pentru asaltul asupra reprezentanței diplomatice.

Atacul a fost întreprins cu ajutorul unei drone MQ-9 Reaper, căreia i se mai spune și Predator B. Este un vehicul aerian fără pilot, ce poate fi comandat de la distanță și care a intrat în dotarea armatei americane din 2007. Are o rază de acțiune de peste 2.400 de km și poate zbura la altitudini de până la 15 km. Are o deschidere a aripilor de 20 de metri.

MQ-9_Reaper_UAV_wikipedia.org
Drona MQ-9 Reaper a fost folosită în atacul asupra generalului iranian Qasem Soleimani Foto: wikipedia.org

În vârstă de 62 de ani, generalul Qasem Soleimani a avut un rol-cheie în conflictele din Irak și Siria și răspundea direct în fața ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului.

Iranienii promit acum să răzbune moartea sa.

Citiți și: Cristian Diaconescu, despre asasinarea lui Soleimani: E un moment exploziv în ceea ce priveşte securitatea globală

Zeci de mii de iranieni au ieșit în stradă în semn de protest. Furioși, au ars drapelul Statelor Unite, au strigat sloganuri antiamericane și au promis să răzbune asasinarea liderului militar. În fața amenințărilor, Washingtonul le-a cerut americanilor să plece urgent din Irak și și-a suplimentat trupele din regiune.

Într-una dintre primele reacții după raidul ucigător, Donald Trump pare să abandoneze tonul războinic. A postat pe Twitter un mesaj în care spune că Iranul nu a câștigat niciodată un război, dar nici nu a pierdut vreo negociere, semn că ar fi dispus să înceapă un dialog cu Teheranul. Este greu de crezut că va putea domoli furia iranienilor care au izbucnit în lacrimi când au auzit că le-a fost asasinat generalul și au promis să îi răzbune moartea.

„Este o bucurie de scurtă durată pentru americani și sioniști și nu va dura mult până se va transforma în durere. Vom răzbuna moartea acestui demn martir (Qasem Soleimani, n.r.)”, a declarat Ramezan Sharif, purtător de cuvânt al Gărzilor Revoluționare iraniene.

„Cred că este ceva care nu va rămâne nepedepsit și poate conduce la conflicte în regiune, (conflicte, n.r.) din care Statele Unite și cetățenii din Irak și alte țări vor avea de suferit”, sunt de părere localnicii.

Pe de altă parte, cetățenii irakieni se tem că vor fi victime coleaterale ale unui eventual război între Statele Unite și Iran.

„De la început nu ne-am dorit influeța Iranului în Irak. Ne îngrijorează, de asemenea, implicarea americanilor în afacerilor interne ale Irakului. Nu vrem ca Irakul să fie prins (la mijloc, n.r.) într-un conflict americano-iranian”, spune o femeie din Bagdad.

Citiți și:  De ce au căutat oamenii pe internet „Al Treilea Război Mondial” și „Franz Ferdinand”, după uciderea generalului Soleimani de către SUA

Amenințările Teheranului nu au ecou la Washington

Imediat după anunțul asasinării generalul, Donald Trump a postat pe Twitter o imagine cu drapelul american, iar șeful diplomației americane a distribuit pe aceeași platformă socială, o filmare cu irakienii care se bucură de uciderea oficialului iranian.

Relațiile dintre Statele Unite și Iran s-au deteriorat constant de la venirea la putere a lui Donald Trump. Președintele american a retras țara din acordul acordul nuclear încheiat de comunitatea internaţională cu Iranul în 2015, semnat de predecesorul său și a impus noi sancțiuni Teheranului. Ca urmare, cele două state au fost foarte aproape de un conflict anul trecut.

Aflați în imposibilitatea de a exporta petrol, din cauza sancțiunilor americane, iranienii au început să atace nave în strâmtoarea Ormuz. Americanii au trimis un portavion în patrulă prin zonă. Totul a culminat pe 20 iunie, când iranienii au doborât o dronă americană de spionaj. Americanii au țintit mai multe rachete către Iran, dar, atunci, Donald Trump nu a apăsat pe buton, pentru a nu complica și mai mult situația.

Citiți și:  Consultări Macron-Putin după asasinarea generalului Soleimani. Mesajul celor doi pentru SUA și Iran

Urmăriți mai jos o discuție pe această temă cu Cristina Cileacu, realizatoarea emisiunii „Pașaport diplomatic” de la Digi24, Ovidiu Raețchi, expert în Orientul Mijlociu, și Claudiu Cazacu, analist financiar:

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri