GRAFICĂ. Cum s-au prăbușit Turnurile Gemene? Inginerii demontează teoriile conspirației

Data actualizării: Data publicării:
grafica avion turn
La 20 de ani distanță, pe mulți îi bântuie imaginea Turnurilor Gemene de la World Trade Center, de peste 400 de metri înălțime, arzând ca niște torțe și apoi prăbușindu-se.

Atacurile din 11 septembrie 2001 sunt imposibil de uitat. La 20 de ani distanță, pe mulți îi bântuie imaginea Turnurilor Gemene de la World Trade Center, de peste 400 de metri înălțime, arzând ca niște torțe și apoi prăbușindu-se de parcă erau din carton. Într-o jumătate de oră, din mândria New Yorkului și a Americii rămâneau doar cantități imense de moloz și nori uriași de praf care păreau că vor înghiți Manhattanul. Imediat, a apărut întrebarea obsedantă: de ce au cedat două dintre cele mai mari și sigure clădiri din lume? Iată cum explică specialiștii tragedia.

Integritatea structurală a turnurilor World Trade Center depindea de două sisteme conectate de stâlpi verticali.

Un miez central de beton armat suporta presiuni verticale, în timp ce stâlpii de oțel erau dispuși pe laturile clădirii. În combinație cu structuri metalice orizontale, stâlpii exteriori alcătuiau un sistem de absorbție a presiunilor orizontale, provocate mai ales de vânt.

Grinzile orizontale susțineau, de asemenea, plăci din beton, de 10 centimetri grosime la fiecare etaj și conectau cele două sisteme verticale. Astfel, împiedicau stâlpii laterali să se încline spre exterior.

Citiți și: Filmul celui mai cumplit coșmar din SUA ultimelor decenii

În septembrie 2005, Institutul Național de Standarde și Tehnologie din America a publicat raportul său privind cauzele prăbușirii clădirilor. În document se precizează că atunci când avioanele au lovit turnurile, fisurarea rezervoarelor de combustibil a declanșat un incendiu care a provocat curbarea și slăbirea oțelului din structura de rezistență a clădirilor.

Pe măsură ce trecea timpul, temperatura degajată a provocat deformarea pereților exteriori, ceea ce a dus la prăbușirea etajelor aflate deasupra zonelor de impact.

Conform raportului, etajele inferioare n-au putut rezista la forța extraordinară a clădirii care se prăbușea și din această cauză structura de rezistență s-a dezintegrat extrem de repede.

Teorii ale conspirației

Și după 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie există încă teorii ale conspiraţiei referitoare la prăbușirea turnurilor, potrivit Mediafax.

Astfel, potrivit uneia dintre aceste terorii, de fapt nu ar fi fost folosite avioane în aceste atacuri, pentru că aluminiul din care sunt fabricate acestea nu ar fi putut distruge oţelul din care erau construite Turnurile Gemene. Clădirile ar fi fost ţinta unor demolări interne controlate, potrivit conspiraționiștilor.

O  altă terorie a conspirației spune că Pentagonul a fost lovit cu o rachetă chiar de către oficialii Guvernului american, iar zborul United 93, care s-a prăbuşit pe un câmp din Pennsylvania, ar fi fost doborât intenţionat de avioane ale armatei americane.

Editor : L.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri