Guvernul din umbră al lui Donald Trump

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump And Mike Pence Campaign Together In Wisconsin
EAU CLAIRE, WI - NOVEMBER 01: Republican presidential nominee Donald Trump speaks at a campaign rally at the W.L. Zorn Arena November 1, 2016 in Eau Claire, Wisconsin. Wisconsin Governor Scott Walker, campaigning with Trump at the rally, ran for the Republican nomination against Trump and eventually dropped out of the race for the presidency. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)

Președintele Donald Trump a instalat în departamentele și agențiile guvernamentale americane așa-numiți consilieri care au grijă ca oficialii care le conduc rămân loiali Casei Albe, informează Washington Post.

Donald Trump And Mike Pence Campaign Together In Wisconsin
Foto: Gulliver/Getty Images

Este vorba de o echipă de cel puțin 16 consilieri, iar celui care se ocupă de Pentagon i se spune „comisarul”, așa cum erau numiți, în fosta URSS, reprezentanții partidului unic care aveau grijă ca toți comandanții unităților militare să fie loiali conducătorului suprem.

La Agenția pentru Protecția Mediului, omul lui Trump a fost atât de insistent încât nu a mai fost primit în întâlnirile organizate de șeful instituției, Scott Pruitt.

Guvernul din umbră al numiților politic este încorporat în toate agențiile guvernamentale, cu birouri în sau în apropierea complexului secretarului (ministrului, n.r.)”, scrie Washington Post.

Consilierii respectivi au grijă ca ministerele unde sunt arondați să urmeze agenda președintelui Statelor Unite.

Asta în condițiile în care mulți dintre secretari nu au încă adjuncți. „Cineva trebuie să fie acolo ca om al Casei Albe. Pentru că nu exisă încă staff de rang înalt, ei funcționează ca ochii și urechile Casei Albe în aceste departamente”, spune Barry Bennett, fost consilier de campanie al lui Donald Trump.

Este o practică neobișnuită, comentează Washington Post, adăugând că nici Barack Obama, nici George W. Bush și nici Bill Clinton nu au recurs la aceasta.

A făcut-o Abraham Lincoln, care însă „înconjurat de dușmani zâmbitori” când s-a instalat la Casa Albă, după mai mult de 50 de ani de administrație democrată, potrivit lui Allen C. Guelzo, profesor la Gettysburg College.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri