Hackerii Anonymus îi declară război lui Donald Trump

Data publicării:
anon

A luat furia americanilor faţă de sistemul politic paralizat de lupta dintre cele două partide şi a transformat-o într-o armă electorală. E reţeta succesului pentru Donald Trump. Mai nou, însă, această furie se transformă în violenţă.

Pe 11 martie, la Chicago, echipa republicanului a făcut următorul anunţ: „Domnul Trump tocmai a ajuns în Chicago şi, după ce s-a întâlnit cu poliţia, a decis ca, pentru siguranţa zecilor de mii de oameni care s-au adunat aici, mitingul din această seară să fie amânat pentru o altă zi. Vă mulţumim pentru prezenţă. Vă rugăm să plecaţi paşnic”.

Dar oamenii nu au plecat paşnic, pentru că Chicago e un butoi de pulbere al tensiunilor rasiale. Tensiuni pe care Donald Trump a ştiut să le exploateze în campania lui. Dezamăgiţi că magnatul nu şi-a făcut apariţia, după ce au stat ore la coadă ca să intre în sală, susţinătorii lui s-au enervat.

Cei care au venit acolo pentru a protesta faţă de candidatura şi mesajele lui Trump au început să sărbătorească. Nu a durat mult până ce cele două tabere s-au încăierat.

Acesta este doar unul dintre incidentele care au transformat evenimentele electorale ale lui Donald Trump într-un "spectacol dezolant". O spun jurnaliştii The Economist, într-o analiză a tensiunilor sociale din jurul campaniei lui Trump. Tensiuni pe care candidatul nu pare deloc dornic să le aplaneze.

Pe 12 martie, un protestatar a fost arestat la un miting al lui Donald Trump.

După o serie de astfel de incidente, Donald Trump a spus că nu a încurajat sau tolerat niciodată violenţa. Ba mai mult, a dat vina pe actuala conducere a ţării pentru furia populaţiei.

Dar adevărul este că Donald Trump a încurajat agresivitatea în faţa susţinătorilor lui. Iată ce a avut de spus după ce un protestar a fost bătut la un eveniment electoral al său: „Nu ştiu, poate l-au bătut? Ar fi trebuit... poate ar fi trebuit să fie bătut, pentru că a fost absolut dezgustător ce a făcut”.

Un alt exemplu, în care candidatul îşi învaţă susţinătorii cum să reacţioneze dacă văd pe cineva că aruncă cu o roşie: „Bateţi-l până-i sar capacele! Serios. Bateţi-i de... Vă promit că vă plătesc eu amenzile. Promit!”.

Preşedintele american a intervenit şi el în această dezbatere şi a criticat violenţele electorale. Un asemenea comportament "subminează democraţia, societatea şi chiar şi economia SUA", a avertizat liderul de la Casa Albă.

Barack Obama, preşedintele SUA: „Nu sunt singurul din această încăpere care e cel puţin şocat de ceea ce se întâmplă mai nou în campanie. Am auzit un discurs vulgar şi agresiv îndreptat împotriva femeilor, a minorităţilor şi a americanilor care nu arată ca noi sau nu se roagă ca noi sau nu votează ca noi. Am văzut încercări greşite de a reduce la tăcere un astfel de discurs. Indiferent cât de insultător e, trăim într-o ţară în care libertatea de exprimare este unul dintre cele mai importante drepturi de care ne bucurăm. Iar răspunsul la încercările la care m-am referit a fost violenţa şi prea mulţi dintre liderii noştri tac pe acest subiect”.

Discursul şi comportamentul lui Donald Trump au atras atenţia şi hackerilor din Anonymous. Gruparea a anunţat că începe, de la 1 aprilie, un război cibernetic împotriva lui Trump: „Dragă Donald Trump, te urmărim de ceva vreme şi ceea ce vedem este foarte tulburător. Campania ta plină de ură şi lipsită de substanţă nu a şocat doar Statele Unite ale Americii. Întreaga lume e şocată de acţiunile şi ideile tale revoltătoare! Spui orice vrea publicul tău actual să audă, dar, în realitate, nu-ţi pasă decât de tine, de lăcomia ta şi de setea ta de putere”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri