Sari la conținut

Hillary Clinton și-a ales vicepreședintele

 

©FOTO: Gulliver/GettyImages

„Sunt încântată să îl anunţ pe colegul meu în cursă, Tim Kaine, care şi-a dedicat viaţa luptei pentru alţii”, a scris Clinton pe Twitter.

Cei doi vor apărea pentru prima dată împreună la un miting electoral sâmbătă, la Miami.

Potrivit analiştilor, alegerea este una fără riscuri pentru Clinton. Kaine, în vârstă de 58 de ani, are o experienţă politică vastă. A fost guvernator al statului Virginia între anii 2006 – 2010 (în această calitate a avut de administrat criza din timpul masacrului de la Universitatea Virginia Tech).

El i-ar putea asigura fostului secretar de stat susţinere în rândul alegătorilor albi din clasa de mijloc.

Tim Kaine face parte din Comisiile Senatului pentru Politică Externă şi pentru Armată şi este unul dintre principalii susţinători ai obligativităţii pentru administraţie de a consulta Congresul înainte de a lansa acţiuni militare.

Senatorul din Virginia a apărut săptămâna trecută alături de Clinton la un miting în statul pe care îl reprezintă. La Annandale, Kaine a lăudat-o pe Clinton pentru ceea ce a făcut în domeniul îngrijirilor medicale şi a declarat că ea pune copiii şi familiile pe primul loc, spre deosebire de contracandidatul republican Donald Trump, care a spus că va fi un preşedinte ce se va pune pe el însuşi mai înainte de toate.

„Vreţi un preşedinte care spune mizerii sau o preşedintă care să construiască punți?", i-a întrebat Kaine pe susținători. „Asta este miza. Donald Trump spune mizerii despre femei, spune mizerii despre persoane cu dizabilităţi. El spune mizerii despre latino-americani!”, a denunţat senatorul, care, în tinerețe, și-a întrerupt studiile de drept și s-a dus pentru nouă luni în Honduras, ca să facă voluntariat.

„Apreciez foarte mult leadershipul de care (Kaine - n.r) a dat dovadă în acest stat (Virginia), iar acum face acelaşi lucru în Congres”, a declarat Hillary Clinton.

Kaine este prezent în toate discuţiile şi şi-a intensificat în ultimele săptămâni contactele cu grupări progresiste - în special cu mişcarea care susţine dreptul la avort - şi ar putea vorbi despre această temă de campanie joi, pentru a-şi expune punctul de vedere.

El are relații bune cu potențiali donatori, din perioada în care a fost preşedintele Comitetului Naţional Democrat (DNC). De asemenea, are un aliat puternic în actualul guvernator al Virginiei, Terry McAuliffe, un puternic susţinător al lui Clinton.

Kaine vorbeşte fluent spaniola şi este catolic - două atuuri majore. Tatăl său avea origini scoțiene și irlandeze, mama provenea dintr-o familie cu rădăcini irlandeze. Are studii în drept, a absolvit Harvard și a practicat avocatura timp de 17 ani, specializându-se în discriminări pe motive de rasă sau dizabilități. De asemenea, a predat dreptul la Universitatea din Richmond, Virginia.

Între 1998 și 2001 a fost ales primar în Richmond, o surpriză, pentru că era primul primar alb al orașului, după zece ani. În 2002 a devenit viceguvernator, iar din 2006 guvernator al statului Virginia.

Numele lui Kaine a fost vehiculat ca posibil vicepreședinte și când a candidat Barack Obama.

„El este o alegere sigură, care devine şi mai interesantă cu cât afli mai multe despre el”, a declarat pentru CNN un democrat apropiat lui Clinton. „El îi este extrem de loial, iar ea poate avea încredere în el”, a adăugat această sursă.

Politicianul şi-a exprimat susţinerea pentru o candidatură a lui Hillary Clinton la preşedinţie încă din 2014, cu un an înainte ca aceasta să îşi anunţe decizia de a se înscrie în cursa pentru Casa Albă.