Ian, uraganul de categorie 4, se apropie de Florida: Este o furtună despre care vom vorbi mulți ani, un eveniment istoric

Data actualizării: Data publicării:
Uraganul Ian văzut din satelit.
Uraganul Ian a ajuns miercuri în Golful Floridei, aducând ploi abundente și un vânt care atinge 250 de km/h. Foto: Profimedia

Uraganul Ian a ajuns miercuri în Golful Floridei, aducând ploi abundente și un vânt care atinge 250 de km/h. Autoritățile le-au transmis locuitorilor că este prea târziu pentru a evacua zona. Ochiul furtunii se îndreaptă spre țărm cu o putere apropiată de categoria 4, scrie Reuters.

La ora 11 a.m. ET (15:00 GMT), Ian se afla la aproximativ 80 km sud-vest de Punta Gorda, Florida, cu vânturi de 250 km pe oră, a transmis Centrul Național pentru Uragane.

Acest lucru i-a determinat pe specialiști să clasifice uraganul în categoria 4, deși era de așteptat ca Ian să slăbească după ce a intrat pe continent.

Meteorologii spun că Ian poate aduce ploi care ar putea provoca inundații de coastă de până la 3,7 metri, împreună cu furtuni intense și posibile tornade.

„Mi-aș dori să nu fie o prognoză care este pe cale să devină realitate. Aceasta este o furtună despre care vom vorbi mulți ani de acum înainte, un eveniment istoric”, a declarat Ken Graham, directorul Serviciului Național de Meteorologie.

Uraganul era de așteptat să ajungă în Florida în jurul orei 14.00. (18:00 GMT) în comitatul Charlotte, la aproximativ 160 de kilometri de Tampa și la nord de Fort Myers. Regiunea este înțesată de plaje cu nisip, stațiuni cu zeci de hoteluri și numeroase parcuri de rulote, preferate de pensionari și turiști deopotrivă.

„Aceasta este o furtună puternică care ar trebui tratată ca și cum o tornadă se apropie de casa ta”, a spus guvernatorul Floridei, Ron DeSantis. „Aceasta va fi o zi urâtă. Va fi o perioadă grea”.

La începutul acestei săptămâni, autoritățile au recomandat celor peste 2,5 milioane de locuitori din zonă să plece, dar unii au ales să rămână pe loc.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri