Video&Foto Imaginile dezastrului lăsat în urmă de incendii. Greenville, orașul verde de altădată, pare acum locul unei explozii nucleare

Data actualizării: Data publicării:
Dezastrul lăsat în urmă de incendiile de vegetație
Greenville, orașul verde de altădată, este un oraș fantomă. Foto: Profimedia

Incendiile de vegetație și-au demonstrat anul acesta din plin forța distrugătoare. Favorizate de condițiile meteo excepționale, cum sunt cupolele de căldură care au ținut constant mercurul termometrelor la 40 de grade Celsius, valurile de foc cu flăcări de până la 30 - 40 de metri înălțime au pârjolit totul în cale. Orașul Greenville din California pare acum un platou de la Hollywood. Dar dezastrul este cât se poate de real.

Cât vezi cu ochii, numai ruine, fum și cenușă... Greenville, orașul verde de altădată, este un oraș fantomă. Dezastrul lăsat în urmă de incendiile de vegetație este atât de mare, încât ai impresia că traversezi locul unei explozii nucleare, care a ras totul în cale. Doar câțiva pereți din structura de rezistență au rămas în picioare, iar asta accentuează și mai mult senzația de catastrofă, pentru că înțelegi că aici, între ruinele fumegânde, altădată erau case, magazine, biserici, biblioteca orașului. Acum, vezi doar ferestre oarbe și cadre de uși care se deschid spre nicăieri.

Greenville, orașul verde de altădată, este un oraș fantomă. Foto: Profimedia
Greenville, orașul verde de altădată, este un oraș fantomă. Foto: Profimedia

Căldura degajată de valul de foc a fost atât de mare încât stâlpii de iluminat s-au îndoit ca niște lumânări din ceară. Singurele structuri cruțate parțial de foc sunt o benzinărie și ceea ce pare a fi fost o biserică.

În tot acest dezastru, tronează parcă neatinsă de flăcări statuia unui vultur cu aripile întinse, pregătit parcă să-și ia și el zborul din acest loc de coșmar.

Pe străzi sau ce a mai rămas din ele, câțiva oameni veniți să vadă dacă a mai rămas totuși ceva de recuperat și echipaje de poliție, care trebuie să vegheze dacă mai mocnește focul undeva sub mormanele de dărâmături. De altfel, peste tot este un fum greu, înecăcios, prin care lumina soarelui abia trece, și un miros greu, de materiale arse.

Așa este și în afara orașului, pe kilometri întregi, pentru că și pădurea fumegă încă. Pompierii verifică potențialele focare și le sting, pentru a nu provoca alte incendii. În jurul lor, peisajul apocaliptic este completat de mașini abandonate în pădure. Poți doar să speri că proprietarii lor au reușit să scape de flăcări, lăsând în urmă tot ce aveau.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri