Sari la conținut

Cel mai sângeros atac armat din SUA: 59 de morți și peste 500 de răniți. Un român, printre victime

Poliția din Las Vegas a intervenit în forță luni dimineață (ora locală 22:30, duminică seară), în cazul unor împușcături ce au avut loc în zona cazinoului Mandalay, la un festival de muzică country. 59 de oameni uciși și 527 răniți este cel mai recent bilanț oferit de autorități. Printre răniți se află și un român.

Actualizare 7.00. 59 de oameni au murit şi 527 au fost răniţi în Las Vegas, în cel mai mare atac armat din istoria recentă a Statelor Unite, este ultimul bilanț anunțat de autorități.

Citiți și Masacru în Las Vegas | Bărbatul care a salvat 30 de oameni

Actualizare 18:43. Autoritățile americane au anunțat un nou bilanț al atacului: 58 de oameni au fost uciși și 515 răniți în cel mai sângeros atac armat din SUA.

Actualizare 17:35. Fratele presupusului atacator s-a declarat „complet stupefiat”. Este prima reacție din partea familiei lui Paddock

Actualizare 17:30 Statul Islamic a revendicat atacul din Las Vegas, relatează AFP, care citează un mesaj de propagandă al grupării teroriste. Organizația teroristă și-a făcut un obicei din a revendica toate atacurile comise de „lupi singuratici”. Însă poliția din Las Vegas susține că atacatorul nu era cunoscut autorităților federale și nici nu au descoperit deocamdată un motiv pentru care bărbatul ar fi comis masacrul.

Actualizare 17:10 Sunt peste 400 de răniți în atac, potrivit unui nou bilanț.

Haosul s-a declanşat la ora locală 22:30. Sute de oameni asistau la un concert de country, când acordurile au fost brusc acoperite de zgomotul mitralierei. La început, mulţimea nici nu a realizat ce se întâmplă. Doar când oamenii s-au prăbuşit unii peste alţii, ceilalţi spectatori şi-au dat seama că erau în pericol de moarte şi au început să fugă.

„Sfinte Sisoe! Un bărbat a fost împuşcat în cap! Ce nebunia dracului!”

„Păreau să fie petarde, dar a venit primul rând de focuri şi apoi al doilea, prietenul meu mi-a spus că a fost rănit, a fost împuşcat de trei ori, apoi oamenii au început să se arunce la pământ, focurile au continuat. A fost haotic. Mulţi oameni au fost răniţi, a durat mult până i-am scos de acolo, peste un gard. Am dus doi tipi, iar unul dintre ei mi-a murit în braţe”, a povestit un martor ocular.

„Am auzit focuri de mitralieră şi am văzut forţele de securitate care încercau să îi oprească, dar continua să se tragă”, a relatat un altul.

În cele din urmă poliţia a realizat că atacatorul se afla la etajul 32 al hotelului Mandalay Bay, aflat la câte sute de metri distanţă de locul concertului şi l-au anihilat. Câteva minute fuseseră îndeajuns, însă, ca locul concertului să devină un câmp al morţii.

 

Actualizare 17:00 Atacatorul Stephen Paddock s-a sinucis, a anunțat șeriful poliției din Las Vegas, înainte ca trupele să pătrundă în camera de hotel din care acesta a tras în mulțime. Stephen Paddock era mort când polițiștii au intrat în camera sa de hotel, care avea vedere spre locul în care se desfășura un festival de muzică.

Actualizare 16:55 Un clujean de 23 de ani, Luca Iclodean, se numără printre sutele de persoane rănite în cel mai sângeros atac armat din SUA. Tânărul locuiește cu familia sa în statul Nevada și se afla în public la concertul de muzică country. Detalii, aici.

Actualizare 16:44  A fost făcută localizată o femeie bănuită că ar fi fost complicea bărbatului care a descărcat mitraliera de la înălţime în publicul adunat la un concert în faţa unui hotel. Această femeie, despre care s-a spus că era partenera bărbatului și că ar fi complice, se află la muncă în străinătate, prin urmare nu este suspectă. Este posibil ca atacatorul să se fi folosit de actele acesteia. El a  ucis 50 de oameni, a rănit peste 400, iar unii sunt în stare critică. Autorităţile se tem că numărul morţilor va fi chiar mai mare şi deja vorbim despre cel mai sângeros atac armat din istoria Statelor Unite.

Actualizare 15:45. Atacatorul din Las Vegas avea cel puțin opt arme în camera de hotel, au anunțat anchetatorii.

Actualizare 14:15. O primă reacție din partea președintelui american. Donald Trump a scris pe Twitter: „Cele mai sincere condoleanțe și simpatia mea pentru victimele și familiile atacului din Las Vegas. Dumnezeu să vă binecuvânteze!”


Actualizare 13:40. Un nou bilanț sumbru în urma împușcăturilor din orașul american. Poliția a anunțat că cel puțin 50 de oameni au fost uciși. De asemenea, numărul răniților a depășit 200. Asta îl face cel mai sângeros atac armat din istoria Statelor Unite.

Polițiștii au dat publicității și numele atacatorului. Este vorba despre Stephen Paddock, un bărbat american în vârstă de 64 de ani, din orașul Mesquite, statul Nevada.

Anchetatorii au mai spus că au localizat cele două mașini date în căutare și au încredere că au localizat-o și pe Marilou Danley, care era cu atacatorul în timp ce acesta a deschis focul de la etajul 32.

Citiți și

Cine este bărbatul care a ucis 50 de persoane și a rănit alte 200 în Las Vegas

Citiți și Atacuri armate produse în SUA în 2017


Actualizare 12:30. Poliția de Las Vegas a publicat o fotografie cu posibila femeie care era împreună cu atacatorul atunci când acesta a deschis focul. Autoritățile îndeamnă oamenii să sune la numărul de urgență 911 dacă o văd. 


Actualizare 11:35. Poliția a anunțat un nou bilanț, mult mai grav. „Nu vă pot da date exacte în acest moment, avem peste 100 de răniţi şi peste 20 de persoane care au murit, până acum. Vă vom da cifrele exacte pe măsură ce le vom avea, dar reţineţi că este o anchetă în desfăşurare”, a declarat șeriful Joseph Lombardo.

Totodată, anchetatorii au confirmat că atacatorul a tras de la etajul 32 al hotelului din apropierea locului în care avea loc festivalul. Nu este considerat un atac terorist, a mai spus șeriful Joseph Lombardo.

Din primele informații date de anchetatorii, atacatorul este „localnic”. Anchetatorii nu au oferit alte detalii despre el. Până în acest moment nu sunt cunoscute motivele acestuia.

Autoritățile caută la această oră o femeie care era împreună cu atacatorul, fiind date în urmărire două mașini care le-ar aparține acestora. 


Actualizare 10:40. Poliția a anunțat că la fața locului nu mai este vorba despre vreun pericol. Însă locul este închis pentru anchetă.

Un bilanț prezentat de presa locală arată că 20 de oameni au murit. Doecamdată anchetatorii nu au confirmat acest bilanț provizoriu.

Totodată, încep să apară declarațiile martorilor. Ei spun că focurile de armă au fost trase dintr-un hotel din apropiere, de la înălțime.


Actualizare 10:10. Poliția din Las Vegas a anunțat că un suspect a fost ucis. Deocamdată nu se cunoaște dacă e vorba despre alți atacatori. Spitalele care au preluat răniții au anunțat că 12 dintre ei sunt în stare critică.

Actualizare 10:00. Aeroportul internațional McCarran din Las Vegas a fost închis. Pe de altă parte, un post de televiziune local anunță că 70 de răniți au fost transportați la spital.


Actualizare 9:35: Două persoane au murit și 24 au fost răniți în urma împușcăturilor, transmite BBC.

Facebook a activat funcția Safety Check.


Presa locală relatează despre cel puțin un bărbat înarmat în zona cazinoului și hotelului Mandalay Bay.

În zonă avea loc festivalul de muzică country Route 91 Harvest.

În timpul unei melodii, deodată s-a auzit cum o armă automată era descărcată în mulțime. Pentru un moment s-a instalat liniștea după care a început vacarmul. Sute de oameni sunt filmați apoi cum fug de gloanțe.

Deocamdată sunt informații neconfirmate privind mai mulți răniți.

 

Pe aceeași temă