Sari la conținut

VIDEO | Atentat în New York: 8 morți și 11 răniți

Atac terorist în Manhattan, New York, marți seară. Un bărbat a lovit mai multe persoane cu o camionetă, ulterior fiind arestat de polițiști. Atentatul s-a soldat cu 8 morți și 11 răniți. 

Multiple People Injured After Truck Plows Through New York City Bike Path

Foto: Gulliver/GettyImages

ACTUALIZARE 8.05. Printre cei care şi-au pierdut viaţa în atac se află 5 turişti din Argentina şi unul din Belgia.

ACTUALIZARE 7.30. Informațiile inițiale se confirmă. Atacatorul este Sayfullo Saipov, un uzbec de 29 de ani, care a ajuns în Statele Unite acum 10 ani, anunță presa americană. În camioneta folosită în atac, poliţiştii au găsit o armă cu aer comprimat şi una cu bile de vopsea, dar şi o scrisoare în care bărbatul susţine că acţionează în numele organizaţiei teroriste Stat Islamic.

Actualizare 00.30. Potrivit ultimelor informaţii, atacatorul de 29 de ani este originar din Uzbekistan.

El ar fi în SUA din 2010.

Poliţia din New York anunţă că la locul atacului din Manhattan au fost găsite o armă pentru paintball şi un pistol cu bile.

Actualizare 23:30. O primă reacție din partea președintelui american cu privire la atacul terorist. Donald Trump a scris pe Twitter: „Încă un atac din partea unui om foarte bolnav. Forțele de ordine anchetează îndeaproape. NU ÎN SUA!”


Actualizare 23:23. Poliția din New York a anunțat oficial că este un incident terorist, iar până la această oră este vorba despre opt persoane decedate și 12 răniți. Din primele informații, este vorba despre un lup singuratic și nu un complot. Atacatorul are 29 de ani iar duba cu care a lovit în New York a fost închiriată.

„Nu-i vom lăsa pe teroriști să câștige”, a declarat Bill de Blasio.


Actualizare 23:15. Noi imagini au apărut chiar din timpul incidentului de securitate, când bărbatul iese din mașină.


Actualizare 23:00. Prima doamnă a Americii, Melania Trump, a reacționat pe Twitter: „Mi se rupe inima pentru New York. Gânduri și rugăciuni în timp ce monitărizăm situația”. 

Mai multe surse din rândul anchetatorilor au declarat pentru CNN că incidentul este investigat ca fiind unul terorist. În plus, mai mulți martori au declarat că l-au auzit pe atacator strigând „Allah Akbar”.
 
FBI a preluat conducerea anchetei.
 

Actualizare 22:50. Postul de televiziune ABC relatează că ar fi vorba despre șapte victime, iar, potrivit unor surse din NYPD, cele două arme ar fi fost de fapt imitații.

Fox News relatează că bărbatul ar fi strigat „Allah Akbar”.


Actualizare 22:40. Primele imagini cu atacatorul din New York. Un student l-a filmat pe bărbat cum aleargă dezorientat ținând în mână ceea ce par a fi două arme.

Între timp, un oficial din poliție a confirmat numărul deceselor.


Actualizare 22:22. Potrivit unor surse din poliție citate de CNN, ar fi vorba de șase persoane decedate și 15 oameni răniți. Printre răniți se numără și un polițist.


Ar fi vorba de șase răniţi, însă alte surse vorbesc şi de doi morţi.

Atacatorul a fost reţinut. Poliția a sfătuit oamenii să evite zona.

Presa susţine că un bărbat ar fi tras cu arma după ce ar fi intrat cu maşina în oamenii aflaţi pe o pistă de biciclete. El a fost ulterior împușcat de polițiști. Deocamdată nu se știe starea de sănătate a atacatorului. 

Un martor a declarat pentru CBS News: „A fost un accident și cineva a strigat: pistol!” Un alt martor a povestit că o dubă albă a intrat pe pista de biciclete și a lovit mai multe persoane, adăugând că a văzut ulterior mai mulți oameni întinși pe jos.

Deocamdată e neclar care este motivul incidentului, dar poliția nu exclude încă nicio variantă, luând în calcul inclusiv in atac terorist. Potrivit unor informații neconfirmate, ar fi vorba despre un adept al extremei drepte.

 

Pe aceeași temă