Sari la conținut

Carnaj la o școală din Florida: cel puțin 17 morți

17 persoane și-au pierdut viața miercuri, după ce un tânăr de 19 ani - un fost elev exmatriculat - a deschis focul la o școală din statul american Florida. Este unul dintre cele mai grave 10 atacuri de acest tip din istoria Statelor Unite.

Actualizare joi, ora 5:00. Sunt cel puțin 17 persoane - majoritatea adolescenți, dar și câțiva adulți - care au murit la liceul din Parkland, Florida, au anunțat autoritățile. Suspectul a atacat cu o armă de tip AR-15, purta mască de gaze și avea și grenade. Era fascinat de arme și făcuse și pregătire militară într-o tabără.

A fost arestat ulterior și acum este audiat de poliție. Are 19 ani, se numește Nikolas Cruz și este un fost elev al liceului, care fusese exmatriculat din motive disciplinare, relatează CNN. Foștii colegi spun că obișnuia să aibă un comportament ciudat și era fascinat de arme.

suspect in custodie cnn

Foto: CNN.com

 
„Este o zi oribilă, oribilă. Pur și simplu rugați-vă pentru acest oraș. Rugați-vă pentru această școală, pentru părinți, pentru cei care și-au pierdut viața”, a declarat șeriful Scott Israel. 
Cel puțin 12 victime au murit în școală, una afară și două ulterior, la spital.
Autoritățile analizează acum activitatea suspectului pe internet, pe rețelele de socializare, și ceea ce au descoperit arată că e vorba despre o persoană „foarte, foarte tulburată”, a spus șeriful.
Suspectul cumpărase arma legal, în ultimul an.
Atacul de la Marjory Stoneman Douglas High School a fost anunțat la câteva minute după ora 3:00 după-amiază. Când au sosit la fața locului, autoritățile au găsit scene de adevărat haos. Anchetatorii cred că suspectul a activat mai întâi alarma de incendiu pentru a determina oamenii să iasă din clase și să-și crească astfel numărul victimelor, potrivit unei surse citate de CNN. Numai că școala tocmai avusese în ziua respectivă un exercițiu de alarmă de incendiu și mulți au crezut că e vorba din nou de o falsă alarmă. Alții au crezut că e vorba de artificii când au auzit primele focuri de armă.
În timpul atacului, mulți elevi și-au găsit adăpost în clase, sub bănci. Unii elevi și-au folosit telefoanele mobile pentru a trimite mesaje celor dragi și chiar au apucat să filmeze și să posteze pe rețelele sociale. 
O profesoară a povestit că s-a închis în baie cu cei 19 elevi cu care avea oră.
Suspectul ar fi încercat inițial să se amestece în mulțimea de studenți care încerca să fugă, dar planul nu a mers și a fost prins după circa o oră.
Între timp, pe măsură ce vestea atacului s-a răspândit, părinții au venit disperați la liceu.
Culmea este că Parkland, cu o populație de 31.000 de oameni în 2016, fusese numit cel mai sigur oraș din Florida anul trecut. Situat în sudul statului, în oraș nu se întâmplaseră anul trecut decât șapte incidente violente și 186 de încălcări de proprietate.
 

Actualizare 23:25. O persoană a murit și alte 20 au fost rănite în urma acestor focuri de armă. Poliția a anunțat că un suspect a fost prins în acest caz. 


Împușcăturile au avut loc la liceul Stoneman Douglas din orașul american Parkland.

Presa locală relatează că cel puțin 20 de persoane ar fi rănite, unele dintre victime primind îngrijiri medicale chiar în afara școlii.

De asemenea, se pare că atacatorul a fost identificat. Este vorba despre un elev al școlii respective, dar că încă nu a fost prins.

Poliția îl caută în aceste momente pe atacator și, în același timp, îi evacuează în siguranță pe elevi și profesori.

Un jurnalist a conversat prin mesaje cu unul dintre elevi. „Dintr-o dată s-a auzit un zgomot puternic. Oamenii plâng dulap”, i-a scris elevul.

Președintele Donald Trump a fost informat cu privire la incidentul ce are loc la această oră în Florida.