În California lovită de secetă, hoții de apă fură miliarde de litri din hidranți și conducte, pentru a uda culturi ilegale de marijuana

Data publicării:
Very little water comes out of a spigot at Liset Garcia's Sweet Girl Farms stand where a well went dry last month
Localniii rămân adesea fără apă, din cauză că rețelele nu au destulă presiune în urma furturilor de apă. Foto: Profimedia

Pe măsură ce seceta extremă devine din ce în ce mai gravă în California, hoții de apă fură miliarde de litri din hidranții pentru incendii, din râuri și chiar din casele sau fermele oamenilor. Autoritățile spun că problema furtului de apă este veche, însă seceta din ce în ce mai puternică duce acest fenomen spre noi recorduri, hoții folosind adesea apa furată pentru a uda culturile ilegale de marijuana, scrie CNN.

"Furtul de apă nu a fost niciodată atât de mare", a spus John Nores, șeful Agenției pentru combaterea culturilor ilegale de marijuana din cadrul Departamentului de Piscicultură și Viață Sălbatică.

Agenția se luptă de mulți ani cu astfel de furturi, în special în zonele rurale ale statului California.

Peste 12 miliarde de galoane de apă (peste 45 de miliarde de litri; 1 galon = 3,78 litri; pentru comparație, un un bazin olimpic conține 2,5 milioane de litri de apă) este volumul estimat de apă care a fost furată pe curpinsul statului din 2013. Acest lucru a avut impact asupra agriculturii, asupra surselor de apă potabilă, asupra triburilor de americani nativi și a micilor comunități, a mai spus Nores.

Cum se fură apa

Autoritățile spun că hoții intră ilegal în stațiile de apă, fură din conductele de apă sau de la hidranții pentru incendii, folosesc amenințări și violența împotriva fermierilor și fug cu camioane de apă pentru culturile lor, la adăpostul întunericului.

Problema a devenit atât de gravă, încât unele comunități au pus lacăt pe hidranți sau i-au scos cu totul.

"Volumul de apă furată pentru a-și uda culturile (de marijuana) are un impact imens asupra localnicilor", a spus Jeremiah LaRue, șeriful din Siskiyou County.

Aproximativ 300 de rezidenți din Antelope Valley (sudul Californiei) s-au trezit cu rețeaua de apă picată anul trecut, după ce hoții au furat apa de la hidranți și din conducte. Presiunea apei în nordul metropolei Los Angeles a scăzut atît de mult, încât rețeaua "a colapsat", a declarat Anish Saraiya, funcționar public în regiunea Los Angeles.

Regiunea a înregistrat 18 întreruperi majore ale apei, intervențiile pentru remedierea lor ridicând costuri de aproximativ o jumătate de milion de dolari.

Furturile de apă se intensifică

California se pregătește să intre în cea mai caldă și uscată perioadă a anului, ceea ce obligă autoritățile să restricționeze și mai mult folosirea apei. În aceste condiții, furturile de apă fac situația și mai gravă.

Oficialii spun că fac tot ce pot pentru a combate fenomenul, înlăturând hidranții, asigurînd suplimentar sursele de apă, alocând mai mulți ofeițeri de pază pentru a opri hoții să mai fure apă.  

Agenția pentru combaterea culturilor ilegale de marijuana din California a arestat peste 900 de cultivatori ilegali de canabis și a distrus peste 400 de mile (aproape 650 km) de conducte prin care apa râurilor era deturnată spre rezervoare improvizate, a mai arătat Nores. Acest tip de furturi amenință peștii și animalele care depind de sursele lor de apă.

Seceta, care acoperă întreg teritoriul Californiei, amenință să aibă impact pe termen lung, pe măsură ce schimbările climatice cresc intensitate secetei și a valurilor de căldură.

"California trebuie să se obișnuiască cu ideea de criză a apei", a avertizat Yvonne West, șefa Biroului de Control al Resurselor de Apă din California.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri