Incendiile din SUA forțează o migrație în masă. Jumătate de milion de oameni dintr-un singur stat și-au părăsit casele

Data publicării:
Din cauza incendiilor de vegetație, cerul a devenit roșu în California
Efectul incendiilor vegetație din vestul Statelor Unite. de Foto: Jessica Christian / San Francisco Chronicle

Incendiile de vegetaţie fac ravagii în vestul SUA, statele California, Oregon şi Washington fiind cele mai afectate. Numai în Oregon peste jumătate de milion de oameni s-au văzut nevoiți să-și părăsească locuințele, scrie CNN. Cel puţin 12 oameni şi-au pierdut viaţa, însă un bilanț exact este greu de făcut.

Flăcările, care au cuprins 365.000 de hectare în Oregon, au forţat peste 500.000 de oameni să-şi părăsească locuinţele - mai mult de 10% din populația statului, potrivit CNN, care citează autoritățile americane.

Guvernatoarea Kate Brown a avertizat că dezastrul ar putea duce la cel mai grav bilanţ de victime omeneşti şi locuinţe distruse având drept cauză incendiile de vegetaţie din istoria acestui stat.

„Nu am mai văzut niciodată o asemenea amploare de incendii scăpate de sub control pe teritoriul statului nostru”, a declarat Kate Brown joi, în cadrul unei informări de presă.

Incendiile au făcut deja ravagii în cinci oraşe din Oregon, unde cel puţin două persoane şi-au pierdut viaţa. În California s-au înregistrat trei decese, iar în Washington a murit un copil, potrivit autorităţilor din fiecare stat.

În California, flăcările au distrus 1,25 de milioane de hectare până în prezent, a precizat joi autoritatea menţionată, depăşind înregistrările anuale anterioare.

Potrivit Cal Fire, agenţia pentru protecţia împotriva incendiilor, şase dintre cele mai ample 20 de incendii de vegetaţie din istoria Californiei s-au produs în 2020.

În Portland, primarul Ted Wheeler a emis o stare de alertă municipală din cauza condiţiilor extreme provocate de incendii, care ameninţă vieţi omeneşti şi locuinţe atât în oraş, cât şi în zona sa metropolitană.

Printre altele, starea de alertă permite activarea adăposturilor de evacuare pentru victimele incendiilor şi identifică resursele financiare care pot fi folosite pentru protejarea sănătăţii, siguranţei şi bunăstării publice.

Autorităţile din California depun în continuare eforturi pentru a căuta 12 persoane date dispărute în ţinutul Butte din California de Nord, după ce un incendiu a izbucnit în apropierea oraşului Oroville, a anunţat şeriful Kory Honea, potrivit postului local afiliat CBS.

„Statul nostru este zdruncinat de această avalanşă teribilă de vreme uscată, vânt torid şi condiţii de secetă, iar fenomenul nu va fi un eveniment unic. Din păcate, este un semn care prevesteşte viitorul”, a spus joi Kate Brown.

„Simţim în mod acut efectele schimbărilor climatice”, a adăugat ea.

Coasta de Vest a Statelor Unite se confruntă cu o vreme neobişnuită, un strat dens de fum învăluind California, vestul statului Oregon şi Washington, potrivit lui Daniel Swain, cercetător în domeniul climei la Universitatea din California.

Miercuri dimineaţă, oraşul San Francisco era învăluit de o ceaţă portocalie, efect provocat de fumul care filtrează lumina solară. Stratul de fum a persistat în regiunea San Francisco şi joi, înrăutăţind calitatea aerului, deşi ceaţa portocalie începuse să se mai disipeze.

Editor: Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri