Nxivm, secta sexuală care a pătruns la Hollywood. „Guru” Keith Raniere riscă închisoarea pe viață

Data actualizării: Data publicării:
Keith Raniere, fondatorul sectei NXIVM
Keith Raniere, fondatorul sectei NXIVM

Procesul împotriva sectei Nxivm se va deschide marți la New York. Actrița Allison Mack, care la începutul anilor 2000 juca în serialul Smallville, și-a recunoscut vinovăția în legătură cu acest dosar. Ar fi recrutat femei, cel mai adesea bogate, pentru a face parte dintr-un grup secret al cărui guru era Keith Raniere.

Cult Leader And Actress Charged With Sex Trafficking Operation Return To Court
Allison Mack Foto: Guliver/Getty Images

În serialul Smallville de la începutul anilor 2000, actrița Allison Mack o juca pe cea mai bună prietenă a lui Clark Kent, alias Superman. Însă în viața de toate zilele, actrița alesese tabăra ticăloșilor. În fața unei curți federale din Brooklyn, ea a pledat vinovată, la începutul lunii aprilie, pentru extorcare în beneficiul unei secte care maltrata femeile. Allison Mack riscă însă până la 40 de ani închisoare: 20 de ani pentru asociere cu un grup infracțional și 20 de ani pentru extorcare. Pedeapsa sa va fi stabilită la 11 septembrie. „Făceam parte din societatea secretă fondată de Keith Raniere”, a recunoscut ea în lacrimi și a adăugat: „Trebuie să-mi asum deplina responsabilitate a faptelor mele”.

O sectă fondată pe ideea de „well-being”

Keith Raniere, în vârstă de 58  de ani, este presupusul guru al acestei secte care era, mai precis, un grup secret în cadrul organizației Nxivm, o companie de „marketing multi-level”.  

Raniere era singurul bărbat la conducerea acestui clan care funcționa pe un sistem de „stăpâne” și „sclave”. Allison Mack, printre altele, este acuzată că a recrutat femei pentru a intra în acest cerc restrâns. Cele acceptate erau „însemnate” la propriu cu un semn pe piele și erau manipulate până când ajungeau să întrețină relații sexuale cu Keith Raniere.

keith raniere
Keith Raniere, presupusul lider al sectei Nxivm, intervievat în 2017 chiar de actrița Allison Mack, care a pledat vinovată în dosarul deschis acestui cult, acuzat între altele de sclavie sexuală Foto: captură YouTube

Keith Raniere a creat Nxivm în 1998, în Albany, statul New York. Se descria drept o companie ce oferea cursuri pentru dezvoltare personală și profesională. Cursurile și seminariile erau menite să-i ajute pe participanți să scape de gândurile negative, să-și vindece traumele, să scape de temeri și angoase și, prin urmare, să se simtă mai bine și să facă cele mai bune alegeri în viață. Compania se adresa cu precădere publicului feminin. Și  neapărat bogat.  

Nxivm (se pronunță Nexium) era o organizație care ar fi promovat un sistem piramidal în care participanții erau încurajați să plătească tot mai mult și să recruteze cât mai mulți oameni pentru a înainta pe o scară ierharhică.

Peste 16.000 de persoane ar fi beneficiat de serviciile grupului, iar printre ele s-ar număra un fost președinte al Mexicului, dar și unele actrițe de la Hollywood, precum Allison Mack. 

The New York Times, care a făcut o investigație jurnalistică amplă, a scris că aceste cursuri puteau costa până la 5.000 de dolari pe lună. Ședințele erau lungi, puteau dura până la 12 ore uneori. Majoritatea participantelor asistau la câteva cursuri și plecau, mulțumite de rezultat. Însă alte femei, fascinate de Keitu Raniere, au fost victimele unei veritabile spălări pe creier. 

Societatea secretă. Ce pățeau femeile racolate

În cadrul acestei organizații, se formează un grup secret. E prezentat drept un cerc al încrederii, un fel de frăție. Sarah Edmondson, care a ajutat Nxivm să se instaleze în Canada, a povestit cotidianului The New York Times că una dintre femeile de la conducere, Lauren Salzman, i-a vorbit despre acest grup în timpul unei vizite la Vancouver. „Lăsa impresia că era o tabără de antrenament pentru femeile singure”, a relatat fosta membră a acestui grup secret.

keith raniere allison mack
Nxivm. Keith Raniere și Allison Mack, în timpul unui interviu din 2017. Foto: captură YouTube

Pentru a intra în această societate secretă, femeile aveau de trecut printr-un ritual. Se dezbrăcau, se lungeau pe o masă de masaj și erau marcate cu un simbol, la nivelul pelvisului, cu ajutorul unui electrocauter (instrument de cauterizat). Acest ritual era traumatizant: durerea era însoțită de mirosul pielii arse.

Semnificația simbolului gravat pe piele nu era foarte clară. Pentru unele, reprezenta cele patru elemente. Pentru altele, cele șapte chakre. Însă unele femei vedeau în acest simbol inițialele K și R ale lui Keith Raniere, liderul grupului.

Între 15 și 20 de femei făceau parte din acest grup restrâns. Societatea avea acronimul DOS, de la denumirea în latină „Dominus Obsequious Sororium” (Stăpânul femeilor supuse).

Odată marcate cu această „pecete”, unele „sclave” erau constrânse să aibă relații sexuale cu Keith Raniere sau erau umilite și tratate misogin. Avocații apărării spun însă că aceste relații erau consensuale. În plus, aceste femei erau supuse unui regim alimentar strict, cu riscul înfometării, pentru a avea o siluetă care să fie atrăgătoare pentru guru. Sunt femei care spun că regimul era atât de sever, încât li s-a oprit menstruația.

După ce au auzit vorbindu-se despre acest cerc restrâns, sute de membre au părăsit Nxivm. Apoi a fost deschisă o anchetă care a durat mai multe luni. S-a încheiat cu arestarea, în martie 2018, a lui Keith Raniere, în Mexic, unde organizația avea și acolo o filială, dar și a altor membri marcanți ai sectei, între care Allison Mack.

Cinci dintre co-acuzate și-au recunoscut vinovăția

Allison Mack se număra printre persoanele însărcinate cu recrutarea de noi membre pentru grupul care devenise o sectă sexuală. Practic, Mack recruta femei care urmau să fie marcate cu inițialele liderului grupului și să întrețină relații sexuale cu Raniere.  Mack ar fi fost instruită de Raniere să colecteze materiale compromițătoare și imagini cu două femei din grup, apoi să le șantajeze cu publicarea lor, dacă acestea nu țineau secrete informațiile despre Nxivm.

Keith Raniere a pledat nevinovat la acuzațiile de trafic sexual, conspirație în vederea traficului sexual și conspirație pentru muncă forțată, dar și la acuzații formulate mai recent: exploatare a unui minor, în legătură cu o presupusă relație pe care ar fi avut-o cu o fată de 15 ani care i-a trimis fotografii în ipostaze indecente.

Numai că a rămas cam singurul care se consideră nevinovat. Cinci dintre colaboratoarele sale apropiate, inclusiv Allison Mack, l-au abandonat și au decis să pledeze „vinovat”. Un alt nume celebru implicat în dosar: Clare Bronfman, moștenitoarea gigantului canadian de băuturi alcoolice Seagram, care a pledat și ea vinovată la 19 aprilie. În felul acesta, ele scapă de procesul care se va deschide la 7 mai. Iar Keith Raniere, culmea ironiei, cândva idolatrizat de femei, va fi singur pe banca acuzaților. Toate colaboratoarele apropiate l-au părăsit și au preferat să-și asume o parte din vinovăție pentru a obține o pedeapsă mai blândă.

Procesul se va desfășura în fața unei curți federale din Brooklin, va dura probabil în jur de șase săptămâni, iar jurații vor auzi mărturii sordide, bizare și dezgustătoare. Procurorii vor să folosescă inclusiv imagini cu adolescenta de 15 ani dezbrăcată în patul lui Raniere pentru a dovedi că a exploatat minore. Dacă va fi găsit vinovat, „guru” Raniere riscă închisoarea pe viață.

HBO a anunțat deja că va produce un serial documentar în legătură cu această afacere ce pare desprinsă direct din scenariile de la Hollywood.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri