INTERVIU. Expert american: Trump e cel mai instabil preşedinte din istoria modernă a SUA

Data publicării:
jeffrey sachs

Donald Trump e din nou în centrul atenţiei, de data aceasta cu două strategii controversate de politică externă. Una economică, care e pe cale să provoace un război comercial între Statele Unite şi restul lumii. Alta, de securitate: rezolvarea dosarului nuclear nord-coreean prin discuţii directe, faţă în faţă cu nimeni altul decât Kim Jong-un. Ar fi pentru prima dată când un preşedinte american în exerciţiu se întâlneşte cu un dictator de la Phenian.

Într-un intervi acordat Digi24, expertul american în economie Jeffrey Sachs, profesor la Columbia University analizează acţiunile şi declaraţiile preşedintelui american şi trage un semnal de alarmă: "Donald Trump e cel mai instabil preşedinte pe care l-am avut în istoria modernă a Statelor Unite". Despre România, economistul american ştie că a făcut multe progrese economice, dar că încă e sub media europeană de dezvoltare. Şi mai ştie că, oriunde în lume, nimeni nu se simte bine într-o economie cu multă corupţie

Reporter: Bună seara, domnule profesor! Profesor de Economie şi expert în dezvoltare durabilă. Unde e România în acest moment, din punct de vedere economic?

Jeffrey Sachs: Vizitez România pentru prima dată în ultimul sfert de secol, deci mă familiarizez din nou cu situaţia de aici, după multă vreme. E clar, aţi avut creştere economică, progrese economice. Dar, mai sunt şi multe de făcut. România a sporit, cu siguranţă, nivelul de trai al ultimelor generaţii. Dar, trenează încă sub media europeană. Ar trebui să facă progrese mai mari, să existe mai multă expertiză, mai multe locuri de muncă decente şi de calitate pentru tineri.

Reporter: Am avut creştere economică anul trecut. Substanţială. Ne putem lăuda cu cifre bune. Credeţi că e sustenabilă sau ar putea fi doar un mare balon de săpun?

Jeffrey Sachs: Creşterea a fost foarte rapidă. 7% cred că arată statisticile. E un procent la care nu te-ai aştepta de la un an la altul. Dar, o astfel de performanţă economică e posibilă cât timp această ţară continuă să atragă investitori străini şi să găsească noi pieţe, să se extindă nu doar pe piaţa Uniunii Europene, ci şi în alte părţi ale lumii. Şi mi-ar plăcea să văd că se întâmplă acest lucru.

Reporter: Credeţi că suntem o ţară stabilă, predictibilă din punct de vedere fiscal? Atractivă pentru investitorii străini, din câte ştiţi?

Jeffrey Sachs: Se impune o oarecare precauţie. Consumul a fost mai mare, s-au tăiat taxe, plus alte măsuri care întotdeauna cresc deficitul bugetar, atrăgând atenţia că nu merge aşa la nesfârşit. Cred că e nevoie de mai multe reforme administrative.

Reporter: Românilor le place să cheltuiască şi nu economisesc prea mult. E un obicei sănătos.

Jeffrey Sachs: Ei bine, ca american nu cade bine să dau acum sfaturi despre cum să economisim, pentru că nici ţara mea nu economiseşte mai nimic. Şi nu e un lucru inteligent. Ştim că nu e prudent să ne împrumutăm prea mult. Nu e prudent să avem deficite bugetare mari. Nu m-aş simţi prea în siguranţă, dacă nu aş avea nişte economii în bancă, din cauza tuturor incertitudinilor vieţii. Şi, de asemenea, investesc în viitor, asigurându-mă cât de bine pot că ai mei copii - acum şi nepoţii mei - au resurse pentru educaţia lor, pentru alte nevoi. Deci, cred că principiul acesta e valabil atât la nivel individual, cât şi la nivel guvernamental. Economisirea pentru viitor, investiţiile pe termen lung, stabilirea unei perspective pe termen lung sunt punctul de plecare pentru o economie sănătoasă, fie că e vorba de gospodării sau de economia unei ţări.

Reporter: România stă prost la capitolul corupţie în Indexul Transparency International. Cât de greu e pentru economie să performeze în astfel de condiţii?

Jeffrey Sachs: Nimeni nu se simte bine într-o economie cu multă corupţie. Deci, povara asupra societăţii e destul de mare. Iar incertitudinea indusă printre investitorii străină e, de asemenea, serioasă. Şi ţara mea, Statele Unite, se confruntă cu multă corupţie. Trebuie să luptăm împotriva fenomenului. Cred că ar trebui să luăm lecţii de la suedezi sau de la danezi sau de la Norvegia, pentru că, în fiecare an, ei sunt în vârful clasamentului Transparency International, ca fiind cei mai puţin corupţi din lume. Cred că ar fi o idee bună să le cerem sfatul, să aflăm cum guvernele lor reuşesc să conducă de o manieră atât de transparentă şi curată. Şi, vă spun, acest lucru duce la un nivel sporit de fericire în aceste ţări şi la o economie funcţională şi prosperă. În ţările scandinave, dacă un ministru îşi foloseşte cardul de credit nechibzuit, în scop personal, e dat afară. Acest fel de disciplină, respectarea statului de drept creează cu adevărat o societate mult mai puternică. Deci, corupţia e o mare povară pentru societate. Reformele instituţionale, bunele obiceiuri, responsabilitatea, eliminarea politicienilor şi a birocraţilor care comit fapte de corupţie, măsurile care asigură independenţa sistemului judiciar - pentru a putea trage la răspundere - toate acestea sunt bune practici.

Reporter: Să ne aşteptăm la un război comercial între SUA şi UE? Şi cum ar afecta un astfel de război comercial ţările europene şi mai ales pe cele din această parte a Europei, ţări ca România, unde mai avem de recuperat din punct de vedere economic?

Jeffrey Sachs: Cu Trump, nu ştii niciodată la ce să te aştepţi, de la o zi la alta. Din păcate! E cel mai instabil preşedinte pe care l-am avut în istoria modernă. Nu e bine deloc. Aş vrea să pot spune ceva mai bun, dar toată această idee de a lansa un război comercial e o idee proastă. Vedem că mulţi dintre consilierii lui încearcă să-l convingă să nu facă asta - un important consilier economic şi-a dat demisia, în semn de protest, zilele trecute. Dacă va fi un război comercial, toată lumea va pierde. Aceasta e istoria protecţionismului comercial. Europa va răspunde cu aceeaşi monedă. Şi asta trebuie să facă. Cine ştie ce va fi după! Trump acţionează într-un mod complet iresponsabil împotriva legilor internaţionale. E important ca restul lumii să transmită un mesaj clar Statelor Unite: "Nu, nu puteţi să încalcaţi legea, acordurile comerciale internaţionale!". Preşedintele Statelor Unite nu poate face acest lucru doar pentru că aşa îşi imaginează el lucrurile. În Congresul SUA, cel puţin 100 de republicani, membri ai partidului preşedintelui, au spus: "Nu face asta!". Suntem încă într-o dezbatere. Cred că e important ca lumea să spună faptul că strategia lui Trump nu are nicio logică şi e periculoasă. Iar noi, în SUA, trebuie să ne opunem acestor lucruri.

Reporter: Ar trebui să ne aşteptăm la o nouă criză economică în viitorul apropiat?

Jeffrey Sachs: Economia globală o duce rezonabil de bine acum.

Reporter: Prea bine?

Jeffrey Sachs: Nu neapărat prea bine, dar cred că politicienii pot provoca un rău care nu trebuie să se întâmple. Trump e o sursă de instabilitate în lume. Spun mereu: SUA ar trebui să înceteze să mai ia parte la războaie, să nu mai ameninţe cu războiul, să nu mai ameninţe cu un război cu Iranul, de exemplu. Sau cu Coreea de Nord. Avem destule probleme şi fără a crea altele noi - fără războaie comerciale sau războaie clasice. Economia merge destul de bine acum. Bineînţeles, mai are nevoie de ajustări pentru a fi corectă, mai sustenabilă din punct de vedere climatic. Dar, dacă politicienii adaugă tensiuni suplimentare şi zgomot... De aici vine pericolul.

Reporter: Cum vedeţi acest prim an al lui Donald Trump la Casa Albă şi impactul la nivel global?

Jeffrey Sachs: Nu a fost un an bun pentru SUA sau pentru lume, pentru că o ţară importantă precum Statele Unite spune că nu-i pasă de acordurile internaţionale, de regulile internaţionale, nu-i pasă de ceea ce spune Consiliul de Securitate al ONU, lansează războaie comerciale, mută ambasada americană la Ierusalim, chiar dacă alte 14 state membre ale Consiliului de Securitate al ONU au votat împotrivă. Şi ai un preşedinte care postează zilnic pe Twitter mesaje care provoacă şi mai multă insecuritate şi instabilitate. Cum pot fi bune toate aceste lucruri? Avem nevoie de principii, avem nevoie de o direcţie clară. Statele Unite au aliaţi. România e unul dintre ei, ca stat membru NATO. Alte ţări trebuie să spună: "Nu! Trebuie să vă supuneţi regulilor, la fel ca noi. Nu! Nu puteţi să vă retrageţi din Acordul Climatic de la Paris. Nu! Nu puteţi să încălcaţi regulile comerciale internaţionale". Ştiţi, multă vreme, alte ţări s-au temut de SUA. Şi tăceau, chiar şi atunci când SUA nu procedau corect. E prea târziu să mai procedăm astfel. Lumea trebuie să aibă un mesaj foarte clar pentru SUA: "Trebuie să te supui regulilor pentru care am căzut cu toţii de acord, pentru că eşti doar o ţară". Şi eu cred că acest mesaj e important şi, sincer să fiu, puternic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri