INTERVIU. Fost consilier al lui George W. Bush: Alegerea lui Hillary Clinton ar fi un câștig pentru NATO

Data publicării:
brigham mccown

Alina Matiș: „Nu există o Americă liberală şi una conservatoare - există doar Statele Unite ale Americii”. Sunt cuvinte celebre, rostite de cel care, la acea vreme, era noul senator al statului Illinois, Barack Obama. Multă lume spune că acesta a fost discursul care l-a făcut preşedinte. Cum ar arăta aceleaşi vorbe astăzi?

Brigham A. McCown: Cred că acest citat încă ar mai funcţiona, pentru că ceea ce vedem noi e că cei mai mulţi dintre americani nu sunt tocmai siguri dacă sunt republicani sau democraţi. Nu sunt siguri că vreunul dintre partide îi reprezintă cu adevărat în ziua de azi.

Alina Matiș: Înţeleg, dar în 2004, când senatorul de Illinois rostea această frază celebră, se referea la faptul că America voia să fie unită. Acum, în schimb, vedem o Americă foarte dezbinată, nu credeţi?

Brigham A. McCown: Sunt de acord. Există o impresie din partea unora, mai ales a celor care îl susţin pe Donald Trump, potrivit căreia America ultimilor opt ani a trecut pe lângă ei, i-a ocolit şi că actuala administraţie nu le reflectă opiniile. În aceeaşi măsură, există alţi americani care cred cu tărie că nici Donald Trump nu îi reprezintă.

Alina Matiș: Când Barack Obama a fost ales preşedinte, americanii păreau că-şi doresc "o schimbare în care să poată crede" sau speranţă. Acum, opt ani mai târziu, par să fie la extrema cealaltă a emoţiilor. Speranţa a fost înlocuită de furie.

Brigham A. McCown: Oamenii se întreabă dacă America nu cumva s-a retras prea mult şi a devenit prea izolaţionistă. Mulţi americani simt că reputaţia SUA a fost afectată în aceşti ultimi opt ani şi vor un lider mai puternic, care să facă faţă problemelor interne, problemelor economice din ţară, dar şi pe cineva care să fie un apărător puternic al democraţiei şi care să se opună evenimentelor din alte locuri, un exemplu fiind acţiunile expansioniste recente ale Rusiei în Ucraina.

Alina Matiș: Hillary Clinton e oarecum elementul cunoscut din această ecuaţie politică. Nu este imposibil să ne imaginăm cum ar arăta preşedinţia ei. Dar Donald Trump sau Bernie Sanders - cum ar arăta preşedinţiile lor?

Brigham A. McCown: Ştiţi, alegerile primare presupun cucerirea bazei tale electorale, a celor mai solide elemente din nucleul tău electoral. De cealaltă parte, alegerile prezidenţiale înseamnă să câştigi votul celor 30% din mijloc, al celor care nu se simt reprezentaţi de niciunul dintre partide. Aşadar, nu poţi fi prea radical şi să câştigi alegerile. Ştim că Hillary are un punct forte în politica externă, stă foarte bine în ceea ce priveşte Alianţa Transatlantică. Susţine o poziţie mult mai dură în negocierile cu Rusia şi în discuţiile despre acorduri comerciale transatlantice. De cealaltă parte, Bernie Sanders are mai mult succes în rândul celor care vor America mai tolerantă - drepturile omului sunt un element-cheie în candidatura lui. Susţine aducerea unui număr mai mare de migranţi în SUA şi cere ca bogaţii să plătească un procent mai mare de taxe. Cred că din tabăra democraţilor, alegerea lui Hillary Clinton ar fi un câştig pentru NATO, ar fi un lucru bun pentru Europa şi ar reprezenta cam ce am văzut chiar şi înainte de Obama, în Administraţia Bill Clinton sau chiar şi în Administraţia lui George W. Bush. Cred că Bernie Sanders ar fi o candidatură foarte diferită.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri