Intră în vigoare „cele mai dure sancţiuni din istorie” impuse Iranului

Data publicării:
President Trump Meets With Members Of Congress In The White House Cabinet Room
Foto: Guliver/GettyImages

SUA au impus Iranului luni „cele mai dure sancţiuni” din istorie, după un val de proteste în Iran, scrie News.ro.

President Trump Meets With Members Of Congress In The White House Cabinet Room
Foto: Guliver/Getty Images

Administraţia Trump a reinstituit toate sancţiunile eliminate prin acordul nuclear din 2015, care vizau atât Iranul cât şi ţările care aveau relaţii comerciale cu această ţară. Sancţiunile vizează exporturile de petrol, transportul şi băncile, sectoare esenţiale ale economiei iraniene.

Mii de iranieni care scandau „moarte Americii” au mărşăluit pe străzile oraşelor din Iran sâmbătă, respingând cererile pentru negocieri.

Armata Iranului a informat că va organiza exerciţii militare de apărare luni şi marţi pentru a demonstra capacităţile militare ale ţării.

Demonstraţiile au avut loc la aniversarea de 39 de ani de la ocuparea ambasadei americane de la Teheran, care a dus la patru decenii de ostilitate. Preşedintele american, Donald Trump, a declarat că Iranului îi este deja greu din cauza politicilor sale.

„Sancţiunile impuse Iranului sunt foarte puternice. Sunt cele mai puternice sancţiuni pe care le-am impus vreodată. Şi vom vedea ce se întâmplă cu Iranul, dar nu se descurcă foarte bine”, a declarat Trump.

De ce au impus SUA sancțiuni Iranului

Washingtonul a reimpus sancţiunile după ce Trump a retras SUA în mai dintr-un acord semnat în 2015 care a avut ca scop limitarea capacităţilor nucleare ale Iranului.

Din acordul din 2015 mai fac parte Marea Britanie, Franţa, Germania, Rusia şi China, ele respectând în continuare tratatul şi informând că vor crea o nouă metodă de plată pentru a continua comerţul cu Iranul şi să evite sancţiunile Statelor Unite.

Trump argumentează că termenii acordului sunt inacceptabili şi că nu au oprit Iranul din a-şi dezvolta un program nuclear şi să intervină în ţările vecine, precum Siria sau Yemen. Iranul l-a acuzat pe Trump că a creat un „război psihologic”.

Washingtonul doreşte să oprească şi activităţile Teheranului precum atacuri cibernetice, teste cu rachete balistice şi susţinerea faţă de grupări teroriste din Orientul Mijlociu.

„Lucrăm pentru a ne asigura că susţinem poporul iranian şi că ne direcţionăm activităţile pentru a ne asigura că comportamentul malign al Republicii Iranului este schimbat. Acesta este scopul, aceasta este misiune şi o vom duce la capăt, în numele preşedintelui”, a declarat Secretarul de Stat american, Mike Pompeo.

El a adăugat că peste 100 de companii internaţionale importante s-au retras din Iran din cauza sancţiunilor.

Pe lista de sancţiuni vor fi trecute numele a peste 700 de persoane fizice, entităţi, vase şi aeronave inclusiv bănci importante, exportatori de petrol şi companii de transport.

Pompeo a explicat că unele ţări nu vor putea să îşi oprească importurile de petrol iranian imediat şi acestea au fost exceptate cu condiţia că le vor reduce şi în final, le vor opri complet.

Printre cele opt ţări exceptate se află Italia, India, Japonia şi Coreea de Sud, Turcia, China.

Mii de studenţi iranieni au defilat, duminică, în capitala Teheran, scandând "Moarte Americii!" pentru a marca 39 de ani de la ocuparea ambasadei Statelor Unite în 1979 şi pentru a protesta faţă de reinstituirea, luni, a sancţiunilor americane.

Potrivit mass-media iraniene, mii de iranieni au luat parte la adunări în cele mai multe oraşe din ţară, jurând fidelitate autorităţii supreme a ţării, ayatollahul Ali Khamenei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri