Iranul amenință că va doborî avioanele militare ale SUA

Data publicării:
USS Eisenhower Conducts Naval Operations in Mediterranean

Militari iranieni au amenințat recent că vor doborî avioane de recunoaștere maritimă aflate în misiuni de patrulare deasupra Golfului Persic, a declarat marți pentru AFP un responsabil militar american ce s-a exprimat sub acoperirea anonimatului.

USS Eisenhower Conducts Naval Operations in Mediterranean
Foto: Guliver/GettyImages

Potrivit Pentagonului, Iranul și-a multiplicat acțiunile de intimidare față de navele sau avioanele militare americane în Golf.

În cazul la care a făcut referire responsabilul menționat, amenințările au vizat două avioane americane de supraveghere maritimă, care efectuau misiuni separate în aceeași regiune deasupra Golfului, în spațiul aerian internațional, scrie Agerpres.

Conform sursei citate, piloții americani au primit din partea forțelor antiaeriene iraniene mesaje prin care erau „amenințați cu doborârea sau cu lansarea de rachete” asupra lor.

Potrivit postului Fox News, care a dezvăluit incidentele, echipajele avioanelor americane au ignorat mesajele iranienilor și au continuat misiunea.

Conform responsabilului american intervievat de AFP, iranienii au avut în aceste situații un comportament „neprofesionist”, chiar dacă în realitate avioanele americane erau prea departe pentru a putea fi amenințate în mod real de rachete cu rază scurtă de acțiune.

Aceste incidente survin după altele în care au fost implicate în aceeași zonă nave americane și vedete ale Gardienilor Revoluției (unitatea de elită a armatei iraniene), într-un astfel de incident petrecut pe 24 august o navă americană fiind nevoită să tragă focuri de avertisment.

Comandantul forțelor americane în Orientul Mijlociu, generalul Joe Votel, a acuzat recent Iranul că „face în continuare lucruri ce alimentează instabilitatea” în regiune, în pofida acordului privind dosarul nuclear.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri