Iranul avertizează că prezenţa navelor militare străine în Golful Persic va genera riscuri. În special cele ale statului Israel

Data publicării:
nava militara getty
Foto: GettyImages

Prezenţa navelor militare străine în Golful Persic va fi "o sursă de insecuritate", iar serviciile de securitate din Iran vor lua măsuri de apărare, afirmă ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, citat de site-ul agenţiei Reuters, preluat de Mediafax.

"Golful Persic reprezintă un culoar vital, astfel că este o prioritate naţională pentru Iran, care garantează de mult timp securitatea maritimă. Ţinând cont de această realitate, orice prezenţă extraregională este prin definiţie o sursă de insecuritate. Iranul nu va ezita să îşi garanteze securitatea", a declarat Mohammad Javad Zarif prin Twitter.

Coaliţia navală pe care Statele Unite o vor trimite în Golful Persic va amplifica tensiunile, iar participarea Israelului la această misiune riscă să aibă "consecinţe dezastruoase", a avertizat joi Administraţia din Iran. "Coaliţia militară pe care America vrea să o formeze sub pretextul securizării transportului maritim va amplifica starea de insecuritate în regiune", a declarat ministrul iranian al Apărării, Amir Hatami. Eventuala participare a Israelului ar fi "un act provocator şi poate avea consecinţe dezastruoase pentru regiune", a avertizat oficialul iranian.

Surse citate de site-ul Ynetnews.com şi de cotidianul Times of Israel au declarat marţi că Israelul va participa la misiunea coordonată de Statele Unite pentru securizarea Golfului Persic prin contracararea acţiunilor Iranului. Conform unor surse politice, ministrul israelian de Externe, Israel Katz, i-a informat pe membrii Comisiei pentru Afaceri Externe şi Apărare din Knesset că Israelul va participa la misiunea maritimă din Golful Persic. Israelul va participa la operaţiuni de colectare de informaţii şi va oferi capabilităţi navale militare, a precizat Israel Katz, explicând că participarea la misiunea maritimă din Golful Persic se înscrie în strategia israeliană de contracarare a Iranului.

Marea Britanie a anunţat luni că se va alătura Statelor Unite în misiunea internaţională pentru protejarea navelor comerciale în Golful Persic, în contextul tensiunilor cu Iranul. Guvernul Angela Merkel a respins solicitarea Administraţiei Donald Trump privind participarea Germaniei la această misiune navală.

În urmă cu două săptămâni, Marea Britanie a anunţat trimiterea de nave militare în zona Golfului Persic, pentru escortarea tuturor vaselor sub pavilion britanic, în contextul tensiunilor cu Iranul, care a capturat un petrolier britanic ca reacţie la o măsură similară adoptată de Londra. Marea Britanie a anunţat că va încerca să creeze o misiune europeană de protecţie maritimă pentru a asigura tranzitul navelor prin Golful Persic.

Rusia şi Iranul au anunţat săptămâna trecută semnarea unui protocol de cooperare militară care include posibilitatea efectuării de exerciţii navale comune în Strâmtoarea Hormuz, în contextul tensiunilor cu Statele Unite şi Marea Britanie. Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat recent capturarea unui petrolier britanic în Strâmtoarea Hormuz, în replică la oprirea în Strâmtoarea Gibraltar a unui vas care ar fi transportat petrol iranian destinat Siriei. Nava britanică Stena Impero a fost oprită de Gardienii Revoluţiei pentru "nerespectarea codului maritim internaţional, la solicitarea Autorităţii portuare şi maritime din provincia Hormuzgan". Marea Britanie şi Statele Unite au condamnat vehement capturarea petrolierului britanic.

În urmă cu o lună, membri ai Forţelor navale regale britanice au capturat petrolierul Grace 1, suspectat că ar fi transportat petrol iranian spre Siria prin încălcarea sancţiunilor impuse de Statele Unite şi de Uniunea Europeană. Administraţia de la Teheran avertizase că ar putea captura o navă britanică în cazul în care Marea Britanie nu eliberează petrolierul sechestrat în Gibraltar.

Incidentele maritime au intervenit într-un moment sensibil, amplificând criza dintre Iran şi Occident pe tema Acordului nuclear din 2015, contestat vehement de Administraţia Donald Trump. Ministrul spaniol de Externe, Josep Borrell, a declarat că petrolierul din largul Gibraltarului a fost capturat la solicitarea Statelor Unite.

Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene. Tensiunile s-au amplificat după ce Iranul a doborât o dronă militară americană.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri