Joe Biden: Amenințările nucleare ale Moscovei arată un sentiment de disperare și sunt iresponsabile

Data publicării:
joe biden face declaratii de presa la casa alba
Președintele american Joe Biden. Foto: Profimedia Images

Președintele Joe Biden a declarat joi că amenințările Rusiei cu arma nucleară sunt „iresponsabile” și „arată un sentiment de disperare” pe care Moscova îl are în fața eșecului de a-și atinge obiectivele inițiale în Ucraina, dar pe de altă parte, el a dat asigurări că SUA sunt pregătite „pentru orice ar face” rușii.

„Nimeni nu ar trebui să facă comentarii inutile despre utilizarea armelor nucleare sau despre posibilitatea de a le folosi”, a spus președintele american. 

Jurnaliștii de la Casa Albă l-au întrebat joi în ce măsură este îngrijorat de numărul tot mai mare de comentarii din presa rusă, dar și din partea unor oficiali ruși care prezintă conflictul din Ucraina ca fiind deja un conflict între NATO/ SUA și Rusia și descriu acest conflict în termeni foarte alarmiști, vorbind de arme nucleare și spunând că este o luptă pe viață și pe moarte.

Comentariile Rusiei privind posibilitatea ca războiul din Ucraina să degenereze într-un conflict nuclear dacă Occidentul continuă să sprijine Kievul sunt de natură să îngrijoreze, spune președintele american, pentru că ele reflectă disperarea Rusiei, ca urmare a eșecului.

Pe de altă parte, Joe Biden a respins ideea că NATO duce un război prin intermediari (proxy) împotriva Rusiei, așa cum a susținut Lavrov, și spune că astfel de acuzații sunt o „scuză” pentru eșecul rușilor în Ucraina.

„Cred că este mai mult o reflectare nu a adevărului, ci a eșecului lor. În loc să spună că ucrainenii sunt echipați cu o anumită capacitate de a opune rezistență forțelor rusești, ei trebuie să spună poporului lor că Statele Unite și întreaga NATO sunt angajate în eliminarea trupelor rusești, a tancurilor și așa mai departe”, a comentat șeful Casei Albe.

„Deci, este - în primul rând -  o scuză pentru eșecul lor. Dar, în al doilea rând, este, de asemenea, dacă vorbesc serios, este... - și nimeni nu ar trebui să facă comentarii inutile despre utilizarea armelor nucleare sau despre posibilitatea de a le folosi - este iresponsabil”, a punctat Joe Biden.

Întrebat apoi despre o posibilă agresiune rusă împotriva NATO și a aliaților săi, el a spus că SUA sunt „pregătite pentru orice ar face” Moscova.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri