Joe Biden: Nu mă voi întâlni cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite. Merg la o reuniune internațională la care el va participa

Data publicării:
combo joe biden mohammed bin salman
Joe Biden ia în considerare o posibilă sistare a exportului de armament pentru saudiți ca parte a unei reevaluări mai extinse a relației Statelor Unite cu Arabia Saudită. Foto: Profimedia Images

Președintele Joe Biden a părut să minimizeze, vineri, semnificaţia apropiatei sale întâlniri controversate cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman al Arabiei Saudite, insistând că aceasta va avea loc într-un context internaţional, scrie AFP, preluată de Agerpres.

„Nu mă voi întâlni cu MBS (acronimul folosit pentru prințul Mohammed bin Salman - n.r.). Merg la o reuniune internaţională, la care el va participa”, a ţinut să nuanţeze preşedintele american, la insistențele presei, înainte de a se urca în elicopterul care l-a dus pentru sfârşitul de săptămână la vila sa de la malul Oceanului Atlantic.

Formula sa alambicată trădează încurcătura în care se află liderul de la Casa Albă, conştient că vizita sa programată pentru mijlocul lunii iulie în regatul petrolier va consacra reabilitarea internaţională a prinţului, în bună parte izolat după asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, comentează AFP.

Serviciile americane de informaţii americane îl acuză pe prințul moștenitor că „a validat” asasinarea, în 2018, în Consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, a jurnalistului disident saudit Jamal Khashoggi,  editorialist la „The Washington Post”. Joe Biden afirmase, înainte de alegerea sa la Casa Albă, că Arabia Saudită ar trebui tratată ca un stat „paria” și promisese în campania electorală că va refuza să discute direct cu MBS.

De altfel, strada pe care se află ambasada Arabiei Saudite la Washington a fost redenumită miercuri după Jamal Khashoggi, jurnalistul saudit ucis cu brutalitate, care este comemorat cu o lună înaintea vizitei controversate a preşedintelui Joe Biden în regatul din Golful Persic. Ceremonia a avut loc chiar a doua zi după anunţarea vizitei preşedintelui american în Arabia Saudită, în luna iulie, când se va întâlni cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman.

O vizită dictată de pragmatism politic

Președintele american ar urma să se întâlnească cu prințul saudit Mohammed bin Salman în timpul unei deplasări în Orientul Mijlociu programate la mijlocul lunii iulie. Vizita are loc în contextul în care președintele american vrea să combată prețurile-record la benzina vândută în SUA.

Oficiali americani de rang înalt au transmis Arabiei Saudite că SUA sunt gata de o „resetare” a relației bilaterale, Washingtonul fiind dispus să treacă  peste uciderea editorialistului Jamal Khashoggi de la „Washington Post” pentru a-și repara legăturile cu un aliat-cheie din Orientul Mijlociu, în condițiile în care prețul petrolului riscă să atingă cote-record, relata în urmă cu o săptămână CNN.

Vizita lui Biden în regatul saudit intervine după ce grupul OPEC+ al statelor producătoare de petrol, în frunte cu Arabia Saudită, a căzut de acord să mărească producția, în încercarea de a restabili un echilibru pierdut ca urmare a sancțiunilor occidentale impuse Moscovei și de a combate astfel prețurile în creștere la petrol, precum și inflația galopantă.

SUA caută, pe de altă parte, să izoleze și mai mult Rusia după invazia din Ucraina, cerând statelor din Golf să condamne în mod public Moscova, au declarat recent pentru Reuters trei diplomați occidentali citați de Reuters. Statele din Golf până acum au încercat să mențină ceea ce ele spun că este o poziție neutră, însă unii diplomați din Vest văd aceasta ca pe o atitudine mai degrabă favorabilă Rusiei.

Joe Biden se va întâlni în Arabia Saudită cu lideri regionali, inclusiv din Irak, Egipt și Iordania, ca parte a unui summit al Consiliului de Cooperare din Golf, potrivit Casei Albe. Washingtonul a propus o agendă care include securitatea regională, alimentară, conflictul israeliano-palestinian și probleme privind energia, a declarat o sursă din Golf informată în legătură cu această reuniune.

Ideea ca președintele american să aibă o întrevedere cu prințul moștenitor i-a divizat pe membrii administrației Biden, mulți dintre ei preferând ca regatul saudit să fie ținut la distanță după relația remarcabil de apropiată a fostului președinte Donald Trump cu Arabia Saudită, care i-a înfuriat pe apărătorii drepturilor omului. Dar susținătorii menținerii unor legături strânse cu Riadul au învins în cele din urmă, mai ales după invazia rusă în Ucraina. Impactul conflictului asupra prețurilor la petrol și gaze a sporit îngrijorările administrației Biden, în condițiile în care Arabia Saudită a rămas surdă la repetatele apeluri ale Washingtonului de a-și crește producția de petrol. O întâlnire cu prințul controversat Mohammed bin Salman a fost considerată în cele din urmă un act necesar de pragmatism, pentru a reduce prețurile la energie și inflația. Însă nu este deloc clar dacă această mișcare va scădea substanțial prețul petrolului, scria, la începutul acestei luni, cotidianul The Washington Post.

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri