Joe Biden promite să apere dreptul la avort şi critică legea „radicală” intrată în vigoare în Texas

Data publicării:
Joe Biden cu palma ridicată
Președintele Statelor Unite, Joe Biden. Foto: Profimedia Images

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a promis miercuri că va apăra dreptul femeilor de a avorta şi a criticat ferm o lege extrem de restrictivă intrată în vigoare în Texas.

Această lege radicală este o încălcare flagrantă a dreptului constituţional recunoscut în verdictul Roe v. Wade, a spus Biden într-un comunicat, cu referire la decizia din 1973 a Curţii Supreme ce a statuat dreptul la avort în toate statele americane.

Administraţia mea este foarte ataşată de acest drept, îl vom proteja şi apăra, a promis Biden.

Legea din Texas, care face obiectul unui recurs în regim de urgenţă în faţa Curţii Supreme, interzice avortul din momentul în care bătăile de inimă ale fătului sunt perceptibile, adică începând cam din a şasea săptămână de sarcină, chiar dacă aceasta a rezultat dintr-un viol sau incest.

Fapt unic, legea intrată în vigoare în Texas le încredinţează exclusiv cetăţenilor misiunea de a o face respectată, dându-le posibilitatea să dea în judecată orice persoană sau organizaţie care le-ar ajuta pe femei să avorteze dincolo de acest termen.

Lega va afecta semnificativ accesul femeilor la îngrijirile medicale de care au nevoie, mai ales în comunităţile de culoare sau cu venituri reduse. Şi, în mod scandalos, ea deleagă cetăţenilor privaţi urmărirea în justiţie împotriva celor despre care cred că au ajutat o femeie să avorteze, a mai arătat preşedintele în comunicat.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri