Joe Biden revine în cărți în cursa pentru desemnarea contracandidatului lui Donald Trump

Data publicării:
Presidential Candidate Joe Biden Holds A Town Hall At Lander University In South Carolina
FOTO: Sean Rayford/Getty Images

Joe Biden încă mai poate spera că va deveni candidatul Partidului Democrat la alegerile prezidențiale, după victoria obținută sâmbătă în statul Carolina de Sud, la alegerile primare.

Fostul vicepreședinte al lui Barack Obama ar fi fost votat de aproape jumătate dintre alegătorii democrați, potrivit analizei făcute de CNN. Principalul său rival, socialistul Bernie Sanders, este pe locul al doilea, dar numai cu circa 14 la sută dintre sufragii. Totuși, senatorul de Vermont cu viziuni radicale de stânga este încă pe primul loc în cursa pentru a fi desemnat prezidențiabilul democrat, după scrutinele interne desfășurate până acum.

Analiștii spun că dacă Joe Biden, în vârstă de 77 de ani, nu ar fi câștigat detașat în Carolina de Sud, ar fi putut să-și ia adio de la visul de a deveni președinte. Întrebarea este acum dacă Joe Biden se poate folosi de victoria din Carolina de Sud ca o rampă de lansare pentru un scrutin intern foarte important, cunoscut drept Super Tuesday, care va avea loc marți, în 15 state și teritorii în care Sanders speră, pe de altă parte, să capete un avantaj de neegalat.

Alegerile din Carolina de Sud s-au desfășurat într-o atmosferă politică încărcată: în timp ce democrații îl critică pe președintele Donald Trump pentru gestionarea crizei coronavirusului, piața bursieră se prăbușește și temerile de recesiune amenință să redeseneze câmpul de luptă pentru alegerile prezidențiale de la sfârșitul acestui an.

După victoria din Carolina de Sud, Biden poate să spună că este singurul candidat care își poate atrage voturile unuia dintre cele mai critice segmente ale electoratului democrat - alegătorii afro-americani. Iar victoria sa pune la îndoială afirmația lui Sanders că și-ar fi extins influența demografică după campania sa eșuată din 2016.

Sondajele de ieșire sugerează că electoratul din Carolina de Sud a fost mult mai moderat și „mai afro-american” decât în statele în care Sanders a obținut victorii. 

Victoria din Carolina de Sud reprezintă o provocare și pentru fostul primar al New York-ului Michael Bloomberg care a intrat în cursă mizând pe ideea că Biden este un candidat slab, notează Mediafax.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri