Joe Biden spune că Donald Trump nu ar trebui să aibă acces la rapoartele serviciilor de informații

Data actualizării: Data publicării:
presedintele donald trump ofteaza
Donald Trump Foto: Profimedia Images

Președintele Joe Biden este de părere că predecesorul său în funcție, Donald Trump, nu ar trebui să aibă acces la rapoartele serviciilor de informații din cauza comportamentului său „impredictibil”. 

În SUA există tradiția de a permite foștilor președinți să fie informați despre principalele probleme de securitate ale țării. Nu este un drept stipulat de lege, ci mai degrabă un gest de bunăvoință și respect al președintelui în funcție față de predecesorii săi.

Întrebat într-un interviu la CBS News dacă Donald Trump ar trebui să se bucure de acest privilegiu, președintele Joe Biden a răspuns: „Cred că nu” și și-a motivat refuzul prin „comportamentul imprevizibil” de care a dat dovadă fostul locatar al Casei Albe. 

„Cred că nu ar trebui să primească rapoarte de informații”, a declarat Joe Biden în primul său interviu acordat de când este președinte, interviu ce va fi difuzat integral duminică după-amiază, înainte de finala Super Bowl.

Președintele a evitat să facă speculații despre ce s-ar putea întâmpla dacă Trump dacă ar avea acces la rapoarte clasificate, dar a sugerat că fostul președinte nu inspiră încredere că va ști să păstreze secretul. „Ce preț pune el pe un briefing al serviciilor de informații? Ce altă valoare ar avea (pentru el) decât aceea că l-ar putea strecura pe undeva și ar putea spune ceva?” - a spus actualul lider al Casei Albe. 

Donald Trump a avut conflicte cu reprezentanții comunității de informații în timpul celor patru ani de președinție și a numit nu mai puțin de șase directori ai serviciilor naționale de informații. El a pus sub semnul îndoielii rapoartele agențiilor americane care spuneau că Rusia a invervenit în alegerile din 2016 și i-a mustrat pe șefii spionajului reproșându-le că au fost „extrem de pasivi și naivi” în privința Iranului.

În 2017, Donald Trump a dezvăluit ministrului de externe al Rusiei informații strict secrete despre o operațiune în privința grupării teroriste Stat Islamic, ceea ce a zdruncinat încrederea comunității de informații a SUA.

În interviul pentru CBS, Joe Biden a vorbit și despre procesul din Senat al fostului președinte, care va începe săptămâna viitoare. Iată un fragment din interviu, difuzat în avans de postul de televiziune:

Jurnalistă: Să vorbim despre procesul de destituire, procesul de destituire a președintelui Trump. Dacă ați mai fi senator, ați vota pentru condamnarea acestuia?

Joe Biden: Am făcut tot ce am putut pentru a-l învinge, pentru că nu era apt să fie președinte. Am văzut ceea ce a văzut toată lumea, ce s-a întâmplat când mulțimea a invadat Congresul SUA. Dar nu mai sunt în Senat acum. Voi lăsa Senatul să ia decizia.

Jurnalistă: Permiteți-mi să vă întreb ceva în care aveți dreptul la o opinie, în calitate de președinte. Ar trebui fostul președinte Trump să primească în continuare informații secrete?

Joe Biden: Cred că nu.

Jurnalistă: De ce nu?

Joe Bidena: Din cauza comportamentului său impredictibil.

Jurnalistă: Ați spus că reprezintă un pericol existențial, că este periculos, necugetat.

Joe Biden: Da, așa este și cred cu tărie acest lucru.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri