Justiția suspendă ordinul lui Joe Biden referitor la vaccinarea angajaților

Data actualizării: Data publicării:
ciocan al justitie avand in spate steagul american
O curte de apel din SUA a suspendat ordinul administrației Biden referitor la vaccinarea sau testarea obligatorie a angajaților Foto: Profimedia Images

O curte de apel federală din SUA a suspendat sâmbătă ordinul federal prin care administrația Joe Biden cerea ca personalul din companiile americane cu cel puțin 100 de angajați să fie vaccinat împotriva COVID-19 sau să fie testat săptămânal, invocând „probleme grave de ordin legal și constituțional”, relatează Reuters.

Decizia Curții de Apel din al V-lea Circuit intervine după ce mai multe state conduse de republicani au contestat decretul federal, ce ar urma să intre în vigoare la 4 ianuarie.

Mai multe companii, grupuri de susținere, precum și statele Texas, Louisiana, Mississippi, Carolina de Sud și Utah au depus plângere la această instanță, dar reglementarea federală este contestată, separat, și în fața altor instanțe din SUA.

În virtutea ordinului dat sâmbătă de justiție, administrația Biden trebuie să răspundă până luni la ora 17:00. Reprezentantul juridic al Departamentului Muncii a declarat că este pregătit să apere legalitatea ordinului în instanță.

Companiile americane cu mai mult de 100 de angajați vor fi obligate să aibă lucrătorii vaccinați anti-COVID sau să le facă teste săptămânal începând din 4 ianuarie, potrivit termenilor decretului anunțat de administrația Biden în urmă cu două zile. Angajații care nu vor să se vaccineze vor trebui testați săptămânal și vor trebui să poarte mască la locul de muncă. Firmele le pot cere însă angajaților să plătească pentru teste. 

Măsura se aplică personalului medical, dar și companiilor care au contracte cu agențiile federale. Astfel, zeci de milioane de salariaţi americani vor trebui să se vaccineze împotriva COVID-19 până la data de 4 ianuarie. Potrivit calculelor, sub incidența acestei măsuri ar intra două treimi din forţa de muncă din SUA, adică peste 80 de milioane de lucrători.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri