Kamala Harris a trecut cu mașina la câțiva metri de o bombă amplasată la sediul Partidului Democrat în ziua atacului de la Capitoliu

Data publicării:
kamala harris coboara din masina pazita de 2 agenti secret service
Kamala Harris a trecut la câțiva metri de o bombă pe 6 ianuarie 2021, ziua asaltului de la Capitoliu. Foto: Profimedia

Kamala Harris, actuala vicepreședintă a Statelor Unite, a trecut cu mașina la câțiva metri de o bombă improvizată amplasată lângă o bancă în apropierea sediului Comitetului Național al Democraților pe 6 ianuarie 2021, în ziua asaltului asupra Capitoliului, scrie CNN, citând surse din rândul anchetatorilor. Harris a rămas în interiorul clădirii pentru aproape două ore, înainte ca bomba să fie descoperită.

Mai multe surse au declarat pentru CNN că Harris a intrat cu coloana oficială de mașini în sediul partidului în jurul orei 11.30 AM, prin garajul care duce la parcarea în apropierea căreia a fost descoperită ulterior bomba.

Locurile în care s-a aflat Kamala Harris în timpul asaltului de la Capitoliu nu au fost dezvăluite până acum. Despre prezența ei la sediul Democraților nu s-a știut până luna aceasta, când au apărut primele informații despre evacuarea ei la câteva minute ce a fost descoperită bomba.

Potrivit unui desfășurător întocmit de Poliția Capitoliului, „o persoană sub protecție” - care nu a fost numită - a fost scoasă din clădirea partidului la aproximativ 1.14 PM, la șapte minute după ce poliția a descoperit bomba. Potrivit unui articol publicat de CNN la începutul lunii, această persoană era Kamala Harris.

Kamala Harris, evacuată

O sursă din rândul anchetatorilor a dezvăluit pentru CNN că Secret Service, care era responsabil cu paza vicepreședintei-alese, a verificat interiorul clădirii, drumul de acces, pacarea, intrările și ieșirile înainte de sosirea ei. Kamala Harris a fost evacuată pe o altă rută după descoperirea bombei.

Deși nu depuseseră jurământul ca președinte și vicepreședinte, Joe Biden și Kamala Harris aveau paza asigurată de Secret Service după câștigarea alegerilor. Faptul că Harris a fost atât de aproape de un pericol potențial ridică semne de întrebare despre măsurile de securitate luate pentru a o proteja.

Atât Secret Service, cât și Casa Albă au refuzat să comenteze, la solicitarea CNN.

În dimineața zilei de 6 ianuarie, Kamala Harris s-a aflat și în sediul Capitoliului, care avea să fie asediat de o mulțime formată din mii de oameni, unde a participat la o ședință a comisiei senatoriale de informații.

Bombele erau funcționale

Tot pe 6 ianuarie, ofițeri de la mai multe agenții de securitate au intervenit atât la sediul Democraților, cât și la cel al Republicanilor, clădiri aflate la câteva sute de metri de Capitoliu. Ei au descoperit câte o bombă amplasată la fiecare din aceste două clădiri: una la ora 12:45 PM, iar cealaltă la 1:07 PM; tot atunci a început și asaltul susținătoruilor lui Donald Trump asupra Capitoliului.

Ambele dispozitive erau conectate la câte un ceas folosit la fierberea ouălor și conțineau praf exploziv. Deși niciunul nu a explodat, FBI a anunțat că ambele erau funcționale.

Bombele au fost neutralizate la fața locului, cu ajutorul roboților.

Nimeni nu a fost pus sub acuzare până acum, iar FBI continuă căutarea unui suspect pe care l-au văzut pe mai multe înregistrări video din zonă.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri