Limbajul vulgar la adresa femeilor a fost motivul care a dus la concedierea lui Tucker Carlson de la Fox News

Data actualizării: Data publicării:
tucker carlson vorbeste si gesticuleaza
Limbajul vulgar la adresa femeilor a fost motivul pentru care Tucker Carlson a fost concediat de Fox News. Foto: Profimedia

Concedierea lui Tucker Carlson de la Fox News a venit după ce acesta a folosit un limbaj vulgar într-o referire la o directoare din companie, potrivit Wall Street Journal, preluat de The Guardian.

Carlson a folosit cuvântul „târfă” (dar și altele care nu pot fi reproduse), într-un SMS în care se referea la o directoare din Fox News, potrivit avocaților din procesul de defăimare intentat de Dominion Voting Systems, relatează WSJ, care, la fel ca și Fox News, face parte din imperiul media deținut de Rupert Murdoch.

În cazul soluționat amiabil săptămâna trecută, în urma unei înțelegeri de plată în valoare 787,5 milioane de dolari, avocații Fox News l-au convins pe judecătorul din Delaware să elimine textul mesajului din dosarul care era public. Cu toate acestea, Carlson era furios că Fox nu făcea suficient pentru a-l proteja.

Alte mesaje în care a folosit, de asemenea, cuvântul „târfă” erau despre Sidney Powell, consilieră și avocată a lui Donald Trump, însă acestea au fost făcute publice în cadrul procesului.

Mesajele vulgare ale realizatorului din prime time au fost printre cele mai jenante pentru Fox News, scrie The Guardian.

Mai multe informații stânjenitoare despre Carlson ar putea ieși la iveală, în curând, precizează sursa citată. Asta, după ce revista Rolling Stone a scris marți că Fox News are un întreg dosar cu informații neplăcute despre el.

Carlson s-a numărat printre cele mai mari vedete ale Fox News înainte de a fi concediat brusc, luni, el aflând despre decizie cu doar 10 minute înainte de a fi anunțat oficial.

Directorii Fox News, Suzanne Scott și Lachlan Murdoch au luat decizia vineri. Los Angeles Times a scris că Rupert Murdoch, în vârstă de 92 de ani, proprietarul imperiului media, a decis să-l concedieze pe Carlson după ce a discutat cu persoane care dețin funcții importante în instituție.

Carlson se confruntă cu un proces separat intentat de Abby Grossberg, fost producător senior, care susține că a existat un mediu de lucru sexist și ostil în emisiunea sa.

Angajații vorbeau cu ce femei din politică ar prefera să se culce, susține Grossberg.

Ea susține, de asemenea, că a fost încurajată să mintă atunci când avocații Dominion i-au prezentat mesajul în care Carlson a numit-o pe Powell „târfă”.

Grossberg le-a spus avocaților că acest lucru o face să se simtă inconfortabil și că nu știe cum ar fi reacționat dacă acest tip de limbaj ar fi fost folosit de Carlson și de cei din jurul lui. În realitate, a spus ea în instanță, știa că celebrul realizator de emisiuni era capabil să folosească acest limbaj și se simțea „îngrozitor” de fiecare dată când îl auzea la birou.

Unii angajați de la Fox erau îngrijorați că Tucker Carlson, cel mai urmărit prezentator al rețelei, începuse să meargă prea departe în temele rasiste abordate în emisiunea sa, precum și de faptul că a pus televiziunea în multe dificultăți în raport cu agențiile de publicitate, lucrând ca și cum el ar fi fost mai important decât instituția în care realiza emisiunea, a mai precizat WSJ.

Carlson, care își făcea emisiunea într-un studio privat din Maine, nu a comentat nimic despre concedierea sa.

Anunțând plecarea sa, Fox News a transmis: „Fox News Media și Tucker Carlson au convenit să se despartă. Îi mulțumim pentru serviciile aduse instituției în calitate de gazdă a emisiunii și, înainte de aceasta, în calitate de colaborator”.

Nu este prima dată când Carlson este criticat în ceea ce privește limbajul vulgar. În 2015, fratele său, Buckley Carlson, i-a trimis un e-mail lui Carlson și lui Amy Spitalnick, pe atunci purtător de cuvânt al primarului orașului New York, Bill de Blasio, în care a numit-o „târfă plângăcioasă”.

„Târfă micuță și neîndreptățită... și cu un nume atât de ironic... Spitalnick? Ironic, pentru că știi doar că are o frică extremă”, a scris Buckley Carlson.

Carlson nu părea să aibă nicio problemă cu limbajul, spunând pentru BuzzFeed News: „Tocmai am vorbit cu fratele meu și mă asigură că a spus asta în cel mai frumos mod”.

Vineri, Spitalnick a spus pentru The Guardian într-un e-mail: „Fox News a aflat exact cine era Tucker Carlson, atunci când i-au oferit o emisiune în primetime, în 2016, și i-au văzut misoginia și supremația albă ca pe un atu, cel puțin până când s-au confruntat cu răspunderea legală.

„Ar trebui să fim clari: nu sunt doar comentariile lui vulgare despre femei. Ca și în cazul atât de multor extremiști, misoginia a fost un semn de avertizare timpurie, deoarece a devenit rapid favoritul fanilor neo-naziști, care l-au văzut ca fiind cel mai eficient vehicul pentru a normaliza ura lor violentă”.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri