Listă desecretizată. Agenții FBI au ridicat de la reședința privată a lui Donald Trump dosare cu eticheta „clasificat” care erau goale

Data publicării:
documente confiscate de la resedinta lui donald trump
Documente confiscate de FBI de la reședința lui Donald Trump în timpul perchezițiilor din 8 august Foto: Profimedia Images

Un tribunal american a făcut public, vineri, inventarul detaliat al materialelor confiscate luna trecută de FBI din casa din Florida a fostului președinte Donald Trump, relatează BBC. Lista desecretizată arată că agenții FBI au recuperat din reședința lui Donald Trump aproximativ 1.500 de documente, dintre care zeci de dosare aveau eticheta „clasificat”, însă erau goale.

Fostul președinte, care este investigat în legătură cu gestionarea documentelor clasificate, neagă orice abatere de la reguli.

Agenții au ridicat din reședința privată a lui Donald Trump 33 de cutii de documente, inclusiv zeci de dosare goale, dar marcate ca fiind clasificate. De asemenea, din biroul lui Trump a fost confiscate mai multe documente marcate „secret” și „strict secret”

Printre obiectele recuperate în urma percheziției fără precedent din  8 august, de la Mar-a-Lago, se numără:

  • 3 documente marcate ca fiind confidențiale
  • 17 documente marcate ca fiind secrete
  • 7 documente marcate ca fiind strict secrete
  • 43 de dosare goale, dar care aveau etichetă „clasificat”
  • 28 de dosare goale cu eticheta „De returnat secretariatului/atașatului militar”

Separat de decizia de desecretizare luată vineri, judecătoarea Aileen Cannon de la Tribunalul Districtual este așteptată să se pronunțe în curând cu privire la o solicitare a echipei juridice a lui Donald Trump ca un expert independent să analizeze documentele confiscate.

De ce este investigat Donald Trump

După ce pleacă de la Casa Albă, la încheierea mandatului, președinții SUA trebuie să își transfere toate documentele și e-mailurile la Arhivele Naționale. În aceste condiții, Departamentul de Justiție îl suspectează pe Donald Trump că a gestionat în mod necorespunzător documentele, ducându-le de la Casa Albă la proprietatea sa din Mar-a-Lago, după ce a părăsit funcția în ianuarie 2021.

Procurorii susțin că Donald Trump și avocații săi „probabil au ascuns sau au eliminat” documente ca parte a unui efort de obstrucționare a anchetei. Fostul președinte a respins aceste afirmații, susținând că a predat deja toate documentele aflate în posesia sa. De asemenea, fostul președinte susține că dosarele au fost păstrate în siguranță, într-o cameră specială de la Mar-a-Lago. Însă documentele puse la dispoziția instanței confirmă informații anterioare potrivit cărora multe dintre înscrisurile oficiale erau „amestecate” cu efecte personale ale președintelui, inclusiv haine, cărți și ziare, menționează BBC.

Ce arată desecretizarea listei documentelor confiscate de pe proprietatea lui Trump

Inventarul mai detaliat al materialelor clasificate confiscate de Departamentul de Justiție în percheziția de la Mar-a-Lago nu face prea multă lumină asupra a ceea ce conțineau exact documentele. Ceea ce dezvăluie, însă, este locul în care acestea au fost ținute, subliniază corespondentul BBC din SUA. Dintre cele 18 documente „Top Secret” enumerate, șapte se aflau în biroul lui Donald Trump, și nu în zona de depozitare, cum indicase Trump. La fel și 17 dintre cele 54 de documente „secrete”. Acest lucru arată că materialele sensibile nu stăteau depozitate în cutii undeva, într-o încăpere sub cheie de la reședinția Mar-a-Lago, ci erau la îndemâna fostului președinte și că este posibil ca acesta să fi vrut să-i fie la îndemână cu un motiv anume.

Lista guvernamentală nu oferă mai multe detalii despre locul din biroul președintelui în care se aflau aceste documente, deși, într-un dosar depus în instanță la începutul acestei săptămâni, Departamentul de Justiție a declarat că trei materiale clasificate au fost găsite în spații din biroul său. Donald Trump s-a plâns în mod public că FBI i-a accesat seiful, astfel încât aceasta ar putea fi o altă posibilă locație.

Inventarul arată, de asemenea, că multe documente clasificate, atât din camera de depozitare, cât și din biroul lui Trump, au fost amestecate cu fotografii, tăieturi de ziare, „articole vestimentare/cadouri” și dosare goale - ceea ce arată aparentul haos în eforturile de a pune în cutii și de a elimina materiale în ultimele zile ale președinției Trump.

Cronologia scandalului „Dosarele lui Trump”

  • Ianuarie 2022 - Arhivele Naționale primesc 15 cutii de dosare ale Casei Albe de la Mar-a-Lago și afirmă că unele dintre documentele pe care le-a primit la sfârșitul administrației Trump fuseseră deteriorate
  • Februarie - Apar informații potrivit cărora în reședința de la Mar-a-Lago ar fi fost găsite dosare clasificate, iar Arhivele Naționale cer Departamentului Justiției să investigheze
  • Aprilie - Presa americană anunță că FBI a început o anchetă preliminară
  • 3 iunie - Un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului Justiției și trei agenți FBI se deplasează la Mar-a-Lago pentru a examina anumite materiale aflate la un subsol. „De orice aveți nevoie, anunțați-ne”, susține Trump că le-ar fi spus oficialilor.
  • 8 iunie - Anchetatorii federali îi scriu unui consilier al lui Trump pentru a cere să fie folosit un sistem de închidere mai bun, pentru a securiza camera în care sunt depozitate respectivele materiale. Trump spune că această solicitare a fost îndeplinită rapid.
  • 22 iunie - Organizația Trump primește o citație din partea Departamentului Justiției pentru a-i furniza înregistrări făcute de camerele de luat vederi de la Mar-a-Lago
  • 8 august - Zeci de agenți percheziționează reședința Mar-a-Lago, confiscând zeci de cutii, unele conținând dosare strict secrete, potrivit mandatului de percheziție
  • 12 august - Mandatul de percheziție este făcut public și arată că au fost ridicate 11 seturi de documente clasificate
  • 25 august - Judecătorul ordonă Departamentului de Justiție să facă publice documentele judiciare care au convins instituția să autorizeze percheziția de la proprietatea lui Trump.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri