Sari la conținut
News Alert

Marșul anti-Trump. Vedetele din rândul protestatarilor

Val de proteste în întreaga lume faţă de noul preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump. Sute de mii de oameni au ieşit pe străzile marilor oraşe americane. Le-au stat alături politicieni şi vedete precum Madonna, Moby, Barbra Streisand, Scarlett Johansson şi Natalie Portman, iar curentul anti-Trump s-a propagat din Washington, New York şi Los Angeles, până în Europa şi Australia.

Alicia Keys a urcat pe scenă şi a cântat „This girl is on fire", schimbând versurile în „These girls are on fire", în faţa unui public plin de căciuli roz în semn de protest.

Nu te-am votat. Am vrut să te susţin, dar mai întâi îţi cer să mă sprijini tu pe mine, pe mama, sora, pe cel mai bun prieten al meu, pe femei şi bărbaţi, azi, aici, care sunt nerăbdători să vadă cum măsurile tale drastice le pot afecta viaţa. Sprijin-o pe fiica mea care, din cauza numirilor pe care le-ai făcut, va trăi într-o ţară care merge înapoi şi nu înainte, şi nu va avea dreptul să decidă asupra propriului corp sau viitor, privilegiu de care fiica ta s-a bucurat!”, a fost discursul lui Scarlett Johansson la tribună.

„Bine ați venit la revoluția iubirii”, le-a spus Madonna celor prezenți la protest.

Regizorul Michael Moore i-a îndemnat pe oameni să facă presiuni asupra oficialilor în fiecare zi pentru problemele pe care le au sau să se alăture unor organizaţii precum Planned Parenthood. El i-a făcut pe manifestanţi să repete în cor numărul de telefon la care pot contacta Congresul: 202-225-3121.

Trebuie să candidaţi voi! Da, chiar voi!”, s-a adresat el mulţimii, adăugând: „Vă văd feţele care îmi spun: Nu, nu Mike, nu eu, sunt timid. Acum nu e vremea să fim timizi! Timizilor, aveţi două ore să vă reveniţi!”, a adăugat Moore, citat de The New York Times.

Actriţa Ashley Judd a avut un discurs care a tulburat mulţimea. Ea s-a referit la două aspecte care le-au enervat pe femeile din America în timpul campaniei prezidenţiale: când Trump a numit-o pe Hillary Clinton „nasty woman” şi faptul că noul preşedinte s-a lăudat în 2005, conform unei înregistrări, că se poate folosi de celebritatea sa ca să abuzeze de femei, chiar să le atingă în zonele intime.

Femeile „nu sunt făcute pentru asta”, a spus actriţa. „Ele trebuie să dea naştere noilor generaţii de nesimţiţi, vulgari, obraznici, mândri, creştini, musulmani, budişti, orice vrei - , de noi generaţii de nasty women” - a ironizat ea declaraţiile lui Trump.

Proteste de amploare au avut loc în mai multe oraşe din SUA, dar şi în alte locuri de pe glob.

Producătorul Jason Blum, care a mărşăluit la Sundance cu fiica sa de 20 de luni Roxy, a declarat pentru The Hollywood Reporter: „Acesta este primul ei protest. Ar putea să fie cea mai tânără protestatară de aici”.

Cântăreţul John Legend s-a aflat în mijlocul mulţimii adunate în apropiere de Park City, unde s-a scandat „Sunt alături de ea”, cu referire la Hillary Clinton, şi a subliniat: „Misoginismul trebuie să dispară”.

Surse: Digi24 TV, News.ro