Merkel îl pune în gardă pe Trump cu privire la tentaţia protecţionismului

Data publicării:
merkel cu privire trista si pierduta - crop getty
Foto: Gulliver/Getty Images

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat sâmbătă împotriva tendinţelor protecţioniste atribuite preşedintelui ales Donald Trump, amintind exemplul crizei financiare din 2008 şi insistând asupra necesităţii de a ”avansa împreună”, relatează AFP citat de News.ro.

merkel cu privire trista si pierduta - crop getty
Foto: Gulliver/Getty Images

”Convingerea mea profundă este că există mai multe avantaje (...) în a avansa împreună decât atunci când fiecare îşi soluţionează problemele singur, sunt într-adevăr convinsă, aceasta este o atitudine constantă pe care o am”, a declarat Merkel într-o conferinţă de presă, în urma unei reuniuni a Uniunii Creştin-Democrate (CDU), în vestul Germaniei.

Întrebată dacă ”tendinţele protecţioniste” atribuite preşedintelui american ales Donal Trump ar putea constitui o ”ameninţare”, Merkel a amintit exemplul crizei financiare din 2008, care a ”venit din Statele Unite”.

”În calitate de şef de stat şi de guverne (ai G20), noi am spus că «trebuie să soluţionăm împreună problema care apare»”, a amintit cancelarul.

”Iar răspunsul în vederea depăşirii acestei crize financiare nu a fost un răspuns asupra replierii în sine, ci un răspuns care a îndemnat la cooperare, la reguli comune, la reglementarea pieţelor financiare. Eu cred că este o cale care a funcţionat şi vom căuta în mod natural dialogul cu noul preşedinte american”, care va fi învestit pe 20 ianuarie.

Donald Trump a ameninţat că va adopta măsuri protecţioniste împotriva importurilor chineze şi mexicane şi şi-a atribuit primul succes cu decizia gripului auto Ford de a renunţa să construiască o nouă fabrică în Mexic.

Atitudinea sa provoacă îngrijorare în Germania, unde ministrul Afacerilor Externe Frank-Walter Steinmeier s-a declarat joi ”perplex” în faţa afirmaţiilor prin care Trump s-a declarat victima unor metode de denunţare demne de dictatura naţional-socialistă.

Donald Trump a atacat cu o zi înainte, în prima sa conferinţă de presă de când a fost ales, de serviciile de informaţii şi presa americană şi a denunţat ”informaţii false” despre eventuale legături secrete cu Moscova, afirmând că ”este genul de lucruri pe care le făcea Germana nazistă”.

Steinmeier şi-a exprimat de asemenea regretul că nu este întotdeauna în măsură să perceapă marile linii ale viitoarei politici extrne a Statelor Unite şi a spus că a ”auzit doar cuvinte-cheie ca ordine mondială, ordine economică, liber-schimb, sirieni şi Orientul Mijlociu”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri