Uraganul „Michael”a lovit cu o forță devastatoare. Ar putea intra în top 10 cele mai costisitoare din istoria SUA

Data actualizării: Data publicării:
Hurricane Michael Slams Into Florida's Panhandle Region
Uraganul Michael a lovit țărmul Floridei cu rafale de vânt de 250 de km/h Foto: Guliver/Getty Images

Cel mai puternic uragan care a lovit vreodată nord-vestul Floridei a lăsat în urmă un peisaj dezastruos. Michael a atins ţărmul cu rafale de vânt de 250 de kilometri pe oră şi a ucis doi oameni. Este un bilanţ provizoriu, fiindcă oraşe întregi sunt sub ape, iar echipele de intervenţie abia au început operaţiunile de salvare. 

Un bărbat şi un copil au murit, după ce doi copaci au căzut peste casele lor. Peste 500.000 de locuinţe au rămas fără curent electric, iar liniile de înaltă tensiune au căzut pe stradă, ceea ce împiedică operaţiunile de salvare. Presa americană scrie că pagubele provocate de uragan vor ajunge la 30 de miliarde de dolari, iar „Michael” devine unul dintre cele mai costisitoare 10 uragane din istoria Statelor Unite.

Meteorologii au fost surprinşi de rapiditatea cu care urganul Michael a crescut în intensitate. Spun că puterea foarte mare este o dovadă a schimbărilor climatice, situaţie care se va înrăutăţi în anii următori.

Michael îşi continuă drumul spre nord, iar apoi se va diminua de-a lungul coastei atlantice a Statelor Unite. Acum este furtună tropicală, după ce a slăbit în intensitate în doar câteva ore de la limita superioară a categoriei 4 din 5. Deşi nu mai este la fel de puternică, furtuna trece prin zone care încă nu şi-au revenit după inundaţiile lăsate în urmă de uraganul Florence de luna trecută.

Uraganul Michael este cea mai puternică furtună din ultimii 50 de ani şi a treia cea mai puternică înregistrată vreodată în Statele Unite. Era aproape de categoria maximă, 5, când a lovit nord-vestul Floridei cu vânturi de 250 de kilometri pe oră.

„Puteţi vedea cât de puternice sunt rafalele, cât de tare plouă. Puterea furtunii este incredibilă. Am văzut acoprişuri smulse complet. Aici în Panama City Beach este haos în timp ce uraganul Michael loveşte Florida Panhandle”, spuneau relatările de la fața locului.

Fenomenul meteo şi-a pierdut, totuşi, rapid din intensitate. În câteva ore a ajuns la gradul 1. Autorităţile au anunţat că sunt pregătite să pornească operaţiunile de căutare a unor eventuali dispăruţi şi de distribuire a ajutoarelor.

„Am mobilizat o forţă de reacţie masivă. Vom trimite ajutoare pe calea aerului, pe uscat şi pe apă. Acest lucru include mii de persoane care vor intreveni pentru restabilirea reţelei de curent electric, căutare şi salvare, forţe de ordine, distribuţia apei şi alimentelor şi alte resurse”, a anunțat guvernatorul Floridei, Rick Scott.

De când se fac înregistrări meteorologice, niciodată un uragan cu asemenea viteze ale vântului nu a mai lovit partea continentală a Statelor Unite în luna octombrie. Peste 370.000 de oameni au primit ordine de evacuare, dar autorităţile estimează că mulţi le-au ignorat.

„Suntem pregătiţi. Avem cantităţi uriaşe de apă şi alimente care vor fi trimise imediat ce uraganul pleacă. (Reporter: Câţi oameni nu au putut fi evacuaţi?) Mulţi, mulţi. E vorba despre oameni săraci şi e foarte trist, nu au avut posibilităţi. Mai mulţi decât am vrea. Şi mai sunt şi oameni care au rămas blocaţi. Dumnezeu să vă binecuvânteze!”, a spus președintele Donald Trump.

20 de milioane de oameni din sud-estul Statelor Unite se află în zona afectată de trecerea uraganului Michael.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri