Sari la conținut

Michael Flynn urmează să predea Senatului documente cerute cu citaţie

Michael Flynn, fostul consilier pe probleme de securitate naţională al preşedintelui american, Donald Trump, urmează să predea documente solicitate de Comisia pentru Informații din Senat până pe 6 iunie, a anunţat o persoană apropiată generalului în retragere, relatează News.ro.

President-Elect Donald Trump Holds Meetings At Trump Tower

FOTO: Gulliver/Getty Images

Avocaţii lui Flynn au anunţat, marţi, Comisia că acesta va da curs unui număr de două citaţii trimise firmelor sale şi că va furniza totodată documente solicitate prin altă citaţie, după ce anchetatorii din Senat au redus amploarea acestei solicitări.

Însă vor fi predate mai puţine documente cerute în citaţia care i-a fost adresată personal, în urma unor negocieri cu Comisia, adaugă această sursă, care a apreciat că este prea devreme să estimeze în ce procent va da curs citaţiei sau când va fi onorată integral.

Preşedintele Comisiei, Richard Burr din North California, şi vicepreşedintele acesteia, Mark Warner din Virginia, au evocat posibilitatea acuzării lui Flynn de sfidarea Congresului, în cazul în care acesta refuză să furnizeze documentele solicitate.

Michael Flynn şi alţi trei membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump - fostul director al campaniei Paul Manafort, fostul consilier Roger Stone şi fostul consilier pe probleme de politică externă Carter Page - se află în centrul unor anchete parlamentare de mai multe luni.

Însă anchetele Camerei Reprezentanţilor şi Senatului au fost extinse de asemenea către consilieri ai preşedintelui Trump, inclusiv la avocatul personal al acestuia Michael Cohen şi la fostul purtător de cuvânt Boris Epshteyn.

Ancheta Comisiei pentru Informațiilor din Camera Reprezentanţilor a dezvăluit că Flynn nu a divulgat plăţi de la postul de stat rus Russia Today (RT) în vederea obţinerii autorizaţiei în domeniul securităţii. Flynn nu s-a înregistrat nici ca agent străin, în timp ce făcea lobby indirect în favoarea Turciei.

O serie de dezvăluiri au apărut după ce Trump l-a concediat  pe Flynn. Fostul secretar interimar al Justiţiei Sally Yates a dezvăluit într-o audiere puublică faptul că a avertizat Casa Albă că Flynn ar putea să fie şantajat de ruşi, întrucât nu a divulgat conversaţii pe care le-a purtat cu ambasadorul rus la Washington, Serghei Kisliak.