Șeful Pentagonului, James Mattis, şi-a dat demisia din cauza divergențelor cu Donald Trump

Data actualizării: Data publicării:
President Trump Meets With Members Of Congress In The White House Cabinet Room
FOTO: Getty Images

Secretarul american al Apărării, James Mattis, şi-a prezentat demisia. Gestul șefului Pentagonului vine la o zi după ce președintele Donald Trump a anunţat retragerea trupelor americane din Siria, susţinând că ISIS a fost învinsă. În reacție, Donald Trump a transmis că Jim Mattis i-a fost de mare ajutor în a convinge aliaţii SUA să îşi plătească obligaţiile militare.

Donald Trump James Mattis
James Mattis (foto dreapta), șeful Pentagonului, și-a dat demisia din cauza divergențelor cu președintele Donald Trump Foto: Guliver/Getty Images

Liderul de la Casa Albă a mai spus că îl va desemna în curând pe succesorul Secretarului Apărării.

Vestea vine la o zi după ce Donald Trump a anunţat că va retrage trupele americane din Siria.

Scrisoarea de demisie a lui Jim Mattis a fost făcută publică de Pentagon. „Aveţi dreptul la un ministru al apărării a cărui viziune să fie mai apropiată de a dumneavoastră”, scrie în demisia secretarului Mattis.

Jim Mattis şi-a prezentat joi demisia recunoscând o serie de divergenţe cu Donald Trump, potrivit unei scrisori adresate preşedintelui american, făcută publică de Pentagon. „Pentru că aveţi dreptul să aveţi un secretar al Apărării ale cărui vederi sunt apropiate de ale dumneavoastră (...), consider că este un lucru bun să mă retrag”, a scris fostul general al US Marine Corps în scrisoarea datată joi, la o zi după anunţul retragerii militare americane din Siria, la care s-a opus cu vehemenţă.

Cu câteva minute mai înainte, Donald Trump anunţase pe Twitter că Jim Mattis va părăsi postul la sfârşitul lui februarie.

James Mattis, conform unor surse diplomatice, s-ar fi dus la Casa Albă joi după-amiază pentru a-l convinge pe Trump să accepte o retragere treptată a trupelor americane din Siria şi să permită rămânerea a câtorva sute de soldaţi în teritoriul sirian. El se opune şi planurilor lui Trump de a micşora semnificativ numărul soldaţilor americani în Afganistan. Demisia sa sugerează că eforturile sale de a-l convinge pe preşedinte au eşuat.

Scrisoarea lui Jim Mattis

În scrisoarea de o pagină şi jumătate, Jim Mattis a enumerat convingerile sale, implicând că acestea sunt complet diferite de cele ale preşedintelui, dar fără să menţioneze explicit retragerea din Siria, precizează AFP, preluată de Agerpres.

„Forţa naţiunii noastre este indisolubil legată de forţa sistemului nostru unic şi complet de alianţe şi parteneriat”, a scris şeful Pentagonului. „Ca şi dumneavoastră, am spus de la început că forţele armate ale Statelor Unite nu au vocaţia de a fi jandarmul lumii”, a continuat el, referindu-se la motivul folosit de Donald Trump pentru a retrage cât mai repede cei 2.000 de soldaţi desfăşuraţi în Siria.

Însă „trebuie să ne tratăm aliaţii cu respect”, a subliniat Jim Mattis, şi „trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a favoriza o ordine internaţională propice securităţii, prosperităţii şi valorilor noastre, iar în acest efort suntem întăriţi de solidaritatea alianţelor noastre”.

Retragere și din Afganistan

În aceeaşi zi în care liderul de la Casa Albă a informat Pentagonul despre decizia sa de a retrage trupele americane din Siria, Donald Trump a luat și decizia de a retrage un număr „important” de trupe din Afganistan. Anunțul a venit însă joi, la o zi după anunţul retragerii trupelor staţionate în Siria, când secretarul Apărării, Jim Mattis, a decis să-şi prezinte demisia, relatează AFP, citată de Agerpres.

Este vorba despre circa 7.000 din cei 14.000 de soldaţi americani prezenţi în Afganistan, au anunţat Wall Street Journal şi New York Times. Aceste trupe operează atât în cadrul unei misiuni NATO în sprijinul forţelor afgane, cât şi pentru operaţiuni separate de luptă împotriva terorismului.

Cele două decizii luate de Donald Trump legate de Siria şi Afganistan sunt susceptibile să aibă consecinţe geopolitice majore în regiunile în cauză.

Jim Mattis şi alţi consilieri militari de prim-plan l-au convins anul trecut pe omul de afaceri republican, iniţial refractar la această idee, să trimită suplimentar mii de trupe în Afganistan, unde talibanii încep să recâştige teren în faţa forţelor afgane.

Decizia de a retrage un număr „important” de trupe americane din Afganistan intervine în timp ce Washingtonul încurajează un acord de pace cu talibanii.

James Mattis a comunicat că va rămâne în funcţie până pe 28 februarie 2019 pentru a permite numirea unui succesor care să fie şi aprobat de Senat. Plecarea sa reprezintă, cel mai probabil, un semnal de alarmă pentru aliaţii SUA din Europa care îl vedeau ca fiind un reprezentant al continuităţii politicii de apărare a SUA într-o administraţie marcată de haos.

(surse: Agerpres, News.ro)

Citiți și:

Şeful Pentagonului: Pe Rusia nu se poate conta acum să-şi respecte cuvântul

Donald Trump: Generalul Mattis s-ar putea să plece

I se spunea „câinele turbat”. Cine este James Mattis

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri