Moartea lui Khashoggi. De ce nu cred SUA versiunea saudiților

Data publicării:
jamal khashoggi, jurnalist saudit, jurnalist asasinat

Autorităţile saudite nu s-au arătat încă suficient de "credibile" în gestionarea anchetei asupra asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi, a afirmat vineri un înalt responsabil american, transmite AFP.

imagini
Jurnalistul Jamal Khashoggi, suprins pe o cameră de supraveghere în momentul în care intră în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul.

"Din punctul nostru de vedere, poveştile pe care le-am auzit din partea Arabiei Saudite în cursul procesului judiciar nu au atins pragul necesar de credibilitate şi responsabilitate", le-a declarat jurnaliştilor acest oficial sub acoperirea anonimatului.

"Este în interesul saudiţilor să atace viguros problema în cauză pentru a se debarasa de această situaţie penibilă şi a întoarce pagina unui incident care a provocat o asemenea indignare", a adăugat el referindu-se la jurnalistul saudit ucis la începutul lui octombrie în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul.

Potrivit acestui oficial, şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, care se va opri la Raid în cadrul turneului său prin Orientul Mijlociu cu începere de marţi, "va discuta cazul" cu saudiţii.

Demnitarul american va "continua să facă presiuni pentru ca responsabilii să fie traşi la răspundere şi pentru ca liderii saudiţi să se arate credibili în cursul procesului judiciar care a început în această săptămână", a afirmat el.

Un proces s-a deschis joi la Riad în cursul căruia procurorul general a cerut joi pedeapsa cu moartea pentru cinci suspecţi în această crimă comisă de agenţi saudiţi. Identitatea celor care au comandat asasinatul continuă să facă valuri. Senatul american, controlat, totuşi, de tabăra republicană a preşedintelui Donald Trump, a apreciat în decembrie, într-o rezoluţie adoptată în unanimitate, că puternicul prinţ moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, este "responsabil de uciderea" lui Jamal Khashoggi.

Administraţia Trump susţine însă că nu deţine dovezi incontestabile a unei astfel de responsabilităţi şi a făcut cunoscut că intenţionează să păstreze alianţa cu regatul, extrem de importantă în opinia sa.

"Saudiţii trebuie să prezinte o poveste credibilă a ceea ce s-a întâmplat" şi să dea "asigurări că executanţii, dar şi cei care au comandat crima să fie identificaţi toţi şi traşi la răspundere cu pedepse corespunzătoare", a subliniat vineri oficialul american, citat de AFP.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri