Sari la conținut

Momente amuzante și ciudate de la învestirea președinților americani

Aproape fiecare preşedinte american a adus ceva nou, care îl reprezenta, în ceremonia sa de depunere a jurământului, relatează portalul Guvernului SUA ShareAmerica, ce prezintă câteva date insolite despre depunerea învestirea liderilor americani de-a lungul anilor, potrivit News.ro.

casa alba

FOTO: Gulliver/ Getty Images

- George Washington a avut cel mai scurt discurs de învestitură atunci când a depus jurământul pentru al doilea mandat, în 1793. A avut 135 de cuvinte.

- William Henry Harrison a avut cel mai lung discurs, în 1841, – 8.445 de cuvinte. El a vorbit timp de peste două ore, într-o furtună de zăpadă. Potrivit medicilor din perioada respectivă, Harrison a răcit atunci. Starea i s-a agravat, iar o lună mai târziu a murit.

-Abraham Lincoln a fost primul preşedinte care a inclus persoanele de culoare în parada sa de învestitură.

-Woodrow Wilson a fost primul preşedinte care a inclus femei în parada de după depunerea jurământului.

- Prima ceremoniei de învestitură televizată a fost cea a lui Harry Truman, pentru al doilea mandat, din 1949.

- John F. Kennedy a fost primul preşedinte care a avut un „poet de învestire”. Robert Frost a citit poezia sa, „The Outright Gift”, la ceremonia din 1961.

- Jimmy Carter a fost primul preşedinte care a mers pe jos în cadrul paradei de învestire.

- Cele două ceremonii de depunere a jurământului ale lui Ronald Reagan au marcat recordul pentru cea mai ridicată, respectiv cea mai scăzută temperatură la învestire.

La învestirea în funcţie a lui Reagan pentru primul mandat, în 1981, temperatura a ajuns la circa 13 grade Celsius.

Pe 21 ianuarie 1985, când Reagan trebuia să depună pentru a doua oară jurământul, s-au înregistrat minus 20 de grade Celsius la Washington. Din cauza vântului se simţeau până la minust 29 de grade Celsius. Ceremonia a fost mutată în Capitoliu, iar parada a fost anulată.

- Învestirea în funcţie pentru al doilea mandat a lui Bill Clinton, pe 1997, a fost prima care a fost transmisă live pe internet.

- Cea mai „nebună” petrecere de inaugurare a avut loc pe 4 martie 1829, când a depus jurământul Andrew Jackson. Încercând că scape de invitaţii beţi, Jackson a fugit din Casa Albă pe geam sau pe o uşă laterală şi şi-a petrecut noaptea la hotel. În cele din următorii, servitorii au scos căzi pe peluză şi le-au umplut cu punci pentru a scoate oamenii din Casa Albă.

- Până în 1937, preşedinţii erau învestiţi pe 4 martie, pentru că atât de mult dura numărarea voturilor. Datorită noilor tehnologii folosite, data învestiturii a fost mutată în ianuarie. Prima maşină de vot a fost folosită în 1892.

Pe aceeași temă