Neagu Djuvara, despre alegerile din SUA: Mi-ar plăcea să vină mormonul, ar da cu pumnul în Rusia

Data publicării:
neagu djuvara interviu digicult septembrie 2015

„Avem de ales în Statele Unite acum între un mormon (după acest cuvânt, agenția Agerpres a adăugat în paranteză ”Donald Trump — n.r.” pentru a evidenția la cine exact se referă Neagu Djuvara; trebuie, însă făcută mențiunea că Donald Trump nu este mormon, ci protestant - n.n. ) și Hillary Clinton. Într-un sens, e bună și Hillary Clinton, fiindcă are experiența politică de atâția zeci de ani ai lui bărbat-său. Dar, mi-ar plăcea să vină mormonul, fiindcă ar da cu pumnul în Rusia fără niciun fel de jenă, ca să zic așa. Ar fi mult mai brutal”, a spus Neagu Djuvara.

Istoricul spune că România este la adăpost față de un „reflux” al Rusiei. „Faptul că americanii sunt cei mai puternici din lume din punct de vedere militar, că au baze și în țara noastră și în Polonia și în țările baltice înseamnă că suntem la adăpostul unui reflux al Rusiei. Rusia lui Putin rămâne la el, în granițele lui. Cel mult i se dă voie să pună mâna pe Ucraina, care, totuși, în timpul epocii țariste, a făcut parte din Marea Rusie. Restul, toată Europa este garantată de Statele Unite ale Americii. Și, în sensul ăsta, mă simt protejat”, a spus Neagu Djuvara, ajuns la venerabila vârstă de 99 de ani.

„Noi (familia Djuvara – n.r.) am avut mereu o teamă de Rusia. Pentru noi, granița de la Nistru spre Rusia era, nu știu cum să spun, spre infern. Era văzută foarte dramatic, negativ”, a povestit Neagu Djuvara.

Întrebat dacă mai contează istoria națională într-o lume globalizată, istoricul este de părere că în nicio țară din Europa nu se mai poate vorbi de naționalism. „Cu toții suntem europeni, în afară de englezi. Am văzut la televizor niște discuții din Parlamentul britanic, ziceau: 'Noi nu putem să fim europeni'. Românul poate să fie european și faptul că facem parte din grupul care se numește Europa Unită ne asigură un viitor oarecum garantat. Garanția cea mai mare ne-o dau SUA”, a punctat Neagu Djuvara.

El rămâne la părere că Anglia nu a făcut parte niciodată din Europa.

Despre alegerile din România: „Ori cu unul, ori cu altul...”

Întrebat despre alegerile din România, istoricul a mărturisit că a și uitat de ele. „Sunt străin de ele. Nu mai știu cine... De altfel, ori cu unul ori cu altul...”, a completat el.

Ultima taină: Femeia pe care a iubit-o cel mai mult

În interviul acordat Agerpres, Neagu Djuvara a povestit mult despre copilăria, familia și viața sa, iar la final a făcut o mărturisire despre femeia pe care a iubit-o cel mai mult: Mia Prodan.

„A sfârșit prost, că a fost răsturnată de o mașină, nu mai poate să vorbească. Dar a născut o fată cu un norvegian, care este din familia celui care a ajuns primul la Polul Nord — Bjornson. O fată care a devenit cea mai strălucită scenaristă, Maria Bjornson (Maria Elena Bjornson a făcut scenografia pentru musicalul 'Fantoma de la Operă', în regia lui Andrew Lloyd Weber pentru care a obținut, în 1988, două premii Tony, pentru costume și decoruri — n.r.). Este fata Miei Prodan, dragostea mea cea mare și care a montat câteva piese extraordinare, dintre care una a făcut ocolul lumii. Ultima taină: dragostea mea pentru Mia Prodan”, a încheiat Neagu Djuvara.

Citiți și:

DIGICULT Copilăria lui Neagu Djuvara: „Mi-am început viața cu un adevărat miracol!”
Istoricul Neagu Djuvara: Criza refugiaţilor, comparabilă cu invadarea Imperiului Roman
ATENTATELE DIN FRANȚA. Neagu Djuvara: „Este un fel de răzbunare a soartei împotriva acestor europeni care au vrut să colonizeze lumea întreagă”
EXCLUSIV DIGI 24. Neagu Djuvara: Ne temem de ruși ca și acum 200 de ani
CU RESPECT. Neagu Djuvara: „S-a schimbat nația. Nu numai limba, ci și comportamentul”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri