Sari la conținut

Noi costume spaţiale pentru astronauţii americani

Mai uşoare, mai confortabile şi mai stilate, aşa pot fi descrise pe scurt noile costume spaţiale pentru astronauţii americani. Sunt produse de Boeing special pentru misiunile care vor începe anul viitor, atunci când Statele Unite vor trimite din nou oameni pe orbită, după o pauză de 7 ani. Pe lângă tehnologia de ultimă oră, costumele vor atrage atenţia şi prin culoarea lor albastră.

Noile costume, botezate Starliner, sunt cu 40% mai uşoare decât precedentele modele, oferă vizibilitate mai bună şi o mobilitate superioară, datorită utilizării fermoarelor la îmbinări.

Înainte, astronauţii aveau costume masive şi grele, cu nişte inele mari în jurul gâtului. Ne-am dat seama, de-a lungul anilor, că poate nu avem nevoie de aşa ceva,” spune Chris Ferguson, astronaut.

Un costum tradiţional pe care Chris l-ar fi purtat la bordul navetei spaţiale cântărea 15 kilograme. Acest costum, pe care îl poartă acum, are doar 6 kilograme,” precizează Shane Jacobs, şeful echipei de design.

Deşi mai simplu şi mai uşor, noul costum spaţial nu face niciun compromis, când vine vorba de siguranţa astronauţilor.

Aveam nevoie de un costum etanş, care poate rezista la diferenţele de presiune şi care poate aduce echipajul înapoi în siguranţă chiar şi în condiţii extreme, precum un incendiu sau o depresurizare a cabinei,” explică Chris Ferguson, astronaut.

De asemenea, costumul Starliner este şi mult mai răcoros decât precedentele. Iar mânuşile pot fi folosite pe orice ecran tactil, precum cel al unei tablete. Noul echipament este creat special pentru capsula Starliner CST-100, care va reda Statelor Unite capacitatea de a trimite oameni pe orbita terestră. Primele zboruri sunt programate pentru anul 2018.

Pe aceeași temă