O americancă a fost grațiată la 15 ani după ce l-a ucis pe cel care o cumpărase drept sclavă sexuală

Data publicării:
Cyntoia Denise Brown

Cyntoia Denise Brown, o femeie din SUA condamnată la închisoare pe viață pentru că l-a ucis pe bărbatul care a cumpărat-o drept sclavă sexuală când ea avea doar 16 ani, a fost grațiată, a anunțat guvernatorul din statul Tennessee, potrivit CNN.

Femeia în vârstă de 30 de ani va fi eliberată condiționat din închisoare pe 7 august, după ce a petrecut aproape 15 ani în spatele gratiilor.

„Decizia vine după ce au fost luate în considerare aspectele tragice și complexe ale acestui caz. Cyntoia Denise Brown a comis o crimă îngrozitoare la vârsta de 16 ani. Însă impunerea unei sentințe pe viață pentru o faptă comisă de o adolescentă este prea dură, mai ales având în vedere progresele făcute de ea pentru a se reabilita”, a declarat guvernatorul Bill Haslam.

Cazul dramatic al lui Brown a fost intens mediatizat și a ajuns în atenția mai multor congresmani americani, precum și a unor vedete precum Rihanna, Ashley Judd sau Amy Schumer, care au cerut eliberarea tinerei.

În 2004, Cyntoia Denise Brown l-a omorât pe Johnny Mitchell Allen, după ce acesta a solicitat-o pentru servicii sexuale și a dus-o la el acasă. Procurorii spun că Brown l-a împușcat în cap pe bărbat în timp ce acesta dormea, i-a furat banii și arma, apoi a fugit cu camionul bărbatului.

Însă apărarea a arătat că adolescenta se temea pentru viața ei și că a luat banii de teamă să nu se întoarcă cu mâna goală la proxenetul ei.

Deși a trecut mai bine de un deceniu de la procesul în care Brown a fost condamnată, cazul ei a continuat să facă vâlvă, mai ales în condițiile în care americanca era o victimă minoră a traficului de carne vie.

„Dacă Borwn ar fi fost judecată astăzi, experții legali spun că nu ar fi condamnată la fel. Instanțele de azi ar vedea cazul ei drept unul de sclavie sexuală cu minori, ar fi privită drept ceea ce este: o victimă”, spune jurnalista Stacy Case, care investighează de ani de zile cazurile de exploatare sexuală.

Într-un documentar apărut în 2011, Cyntoia Brown a povestit cum a fost forțată să se prostitueze de la o vârstă fragedă, a fost vândută și violată în repetate rânduri.

„Prima dată când m-a rănit a fost atunci când m-a strâns de gât până am leșinat. Eui îi aduceam bani, nu avea de gând să îmi dea drumul. M-a amenințat că mă omoară”, a povestit femeia despre proxenetul ei.

În închisoare, femeia a făcut eforturi pentru a-și obține diploma de finalizare a studiilor și a colaborat cu sistemul de justiție din Tennessee pentru consilierea tinerilor cu probleme. Ea va fi eliberată abia în luna august, când vor fi finalizate procedurile de grațiere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri