O furtună de iarnă „potențial istorică”, așteptată în SUA. 200 de milioane de oameni ar putea fi afectați

Data actualizării: Data publicării:
nori ploaie furtuna meteo vreme
Foto: Shutterstock

Viscol şi furtuni sunt prognozate să se abată miercuri asupra regiunilor Marile Câmpii şi Midwest din Statele Unite, sub forma unei furtuni de iarnă târzie, care ar putea provoca inundaţii în zone precum Pine Ridge Indian Reservation din Dakota de Sud şi cea a fermelor situate de-a lungul Fluviului Missouri, potrivit Reuters.

zona afectata sua
FOTO: earth.nullschool.net

Temperaturile ridicate specifice anotimpului de primăvară vor fi înlocuite de căderi masive de zăpadă, vânturi puternice şi condiţii care pot pune viaţa în pericol de-a lungul unei porţiuni din centrul SUA, care se întinde de la Munţii Stâncoşi la Marile Lacuri, potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie (NWS).

Furtuna formată în Pacific a determinat deja evacuări ale populaţiei în Oregon din cauza inundaţiilor. Ploaie urmată de viscol sunt prognozate pentru miercuri în regiunea Munţilor Stâncoşi, urmând ca fenomenul să se deplaseze spre este către zona de câmpie, a anunţat biroul meteorologic al NWS din Boulder, Colorad, scrie Agerpres.

În unele regiuni din vestul Minnesotei şi sud-estul Dakotei de Sud sunt prognozate căderi de zăpadă de până la 76 de cm, potrivit NWS.

"Este posibil ca o furtună istorică de iarnă să producă efecte severe miercuri noapte până vineri dimineaţă'', a scris pe Twitter serviciul meteo din regiunea Minneapolis-Saint Paul.

200 de milioane de oameni s-ar afla în calea furtunii așteptate, scrie AccuWeather.

Aceeaşi regiune din centrul SUA a fost lovită de un ''ciclon-bombă'' cu mai puţin de o lună în urmă, care a provocat inundaţii devastatoare şi furtuni determinând blocarea drumurilor şi perturbarea transporturilor.

Scăderea accentuată a valorilor termice, de la o maximă de 27 de grade Celsius înregistrată marţi în unele oraşe, la temperaturi foarte scăzute miercuri, urmează să alimenteze furtuna cu aer rece, situaţie similară cu cea din 13 martie, când o scădere bruscă a temperaturii atmosferice a transformat o furtună puternică în aşa-numitul ''ciclon-bombă''.

Regiuni precum Pine Ridge Reservation şi nord-vestul comitatului Holt, Missouri, se refac încă după inundaţiile de luna trecută care au provocat pagube de miliarde de dolari.

Se estimează că inundaţiile nu vor fi la fel de grave în Nebraska întrucât terenul s-a dezgheţat şi poate absorbi o cantitate mai mare de apă.

Cu toate acestea, furtuna prognozată ar urma să agraveze efectele inundaţiilor de-a lungul Fluviului Missouri în regiuni unde zeci de diguri au cedat în martie, expunând comunităţile la intemperii ulterioare. Nivelurile apelor fluviului nu se aşteaptă să crească în regiuni din Nebraska, Iowa şi Missouri decât după 3-5 zile de la declanşarea furtunii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri