O nouă lovitură pentru Trump. Abrogarea Obamacare, respinsă de Senat

Data publicării:
President Obama Meets With President-Elect Donald Trump In The Oval Office Of White House
WASHINGTON, DC - NOVEMBER 10: U.S. President Barack Obama speaks while meeting with President-elect Donald Trump (L) following a meeting in the Oval Office November 10, 2016 in Washington, DC. Trump is scheduled to meet with members of the Republican leadership in Congress later today on Capitol Hill. (Photo by Win McNamee/Getty Images)

Republicanii din Senatul SUA nu au reușit vineri să abroge Obamacare, legea sănătății adoptată în timpul fostei administrații democrate a președintelui Barack Obama, în 2010, o lovitură dură pentru președintele Donald Trump, informează Agerpres.

President Obama Meets With President-Elect Donald Trump In The Oval Office Of White House
FOTO: Gulliver/Getty Images

Rezultatul final a fost de 49 de voturi în favoarea abrogării și 51 împotrivă.

Trei republicani nu au urmat linia partidului, care susține abrogarea Obamacare, și au votat la fel ca legiuitorii din Partidul Democrat, care dorea menținerea acestei legi. Cei trei senatori republicani sunt John McCain, Susan Collins și Lisa Murkowski.

„Este evident un moment dezamăgitor. Cred că poporul american va regreta că nu am putut găsi o cale mai bună de a avansa”, a declarat liderul majorității din Senat, Mitch McConnell, la scurt timp după vot.

În pofida faptului că dețin controlul asupra Senatului, Camerei Reprezentanților și Casei Albe, republicanii fac eforturi disperate de câteva luni pentru a abroga Obamacare, o legislație complexă aprobată de democrați în 2010 în mandatul președintelui Barack Obama. Legislația a furnizat asigurări de sănătate pentru milioane de americani neasigurați până atunci.

Donald Trump, care în campania prezidențială din 2016 a promis să abroge Obamacare, nu a oferit însă o legislație alternativă.

Republicanii dețin 52 din cele 100 de mandate în Senatul SUA, iar McConnell își putea permite să piardă doar două voturi din rândul senatorilor republicani.

Toți ochii au fost ațintiți asupra lui John McCain, diagnosticat recent cu cancer cerebral, care a revenit special din statul său, Arizona, pentru a participa la acest vot considerat crucial pentru reforma sistemului de sănătate din SUA.

Cu câteva minute înaintea procedurii de supunere la vot, McCain a fost abordat de vicepreședintele Mike Pence și de senatorul republican Lindsey Graham, după care senatorul de Arizona a străbătut sala pentru a-i transmite liderului minorității democrate din Senat, Chuck Schumer, și senatorilor Richard Durbin, Elizabeth Warren, Amy Klobuchar și Dianne Feinstein că se pot baza pe votul lui.

„El este un erou, este un erou pentru mine”, a spus Chuck Schumer la scurt timp după vot, referindu-se la senatorul republican John McCain.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri