Obama promite să blocheze o lege de-a republicanilor privind Iranul

Data publicării:
obama la telefon - pete souza white house

Preşedintele Barack Obama a atras atenția că își va exercita dreptul de veto pentru a bloca o lege a congresmanilor republicani, care vor să oprească exporturile de avioane în Iran. Liderul american a spus că o asemenea legislaţie ar submina implementarea acordului nuclear dintre puterile occidentale şi Teheran, relatează Agerpres.

obama la telefon - pete souza white house

Legislația discutată în Camera Reprezentanților este cel mai recent efort al republicanilor de a opri vânzarea de avioane Airbus și Boeing către Iran, permisă potrivit acordului nuclear.

Casa Albă a explicat că o lege de interdicție ar fi considerată de ceilalți semnatari — Rusia, China, Regatul Unit, Franța și Germania — ca o încălcare a tratatului prin care se ridică sancțiunile impuse Teheranului, în schimbul înghețării programului nuclear.

Iranul intenționează să cumpere peste 200 de avioane pentru a-și moderniza flota aeriană uzată în anii de embargou. Oponenții tranzacției arată că aeronavele respective pot fi utilizate și în scopuri militare, de exemplu pentru transportul de trupe care să lupte cu forțele americane și aliate în Siria.

Reuters apreciază că legislația împotriva exportului către Iran va fi adoptată probabil de Camera Reprezentanților săptămâna aceasta, dar nu va trece i de Senat, unde ar fi necesar și sprijinul democraților.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri