Pandemia și teoriile conspirației. Serviciile americane avertizează: Infrastructura de comunicații ar putea fi ținta atacurilor

Data publicării:
antena retea 5g telefonie
Antena de telecomunicații. Sursa foto: Getty Images

Spionajul american spune cât se poate de clar că infrastructura critică de telecomunicații riscă să fie vizată de atacuri în timpul pandemiei și avertizează în privința propagării online a amenințărilor din partea unor indivizi extremiști din Statele Unite și din alte țări, care sunt adepți ai teroriilor conspirației. Cu precădere vor fi vizate locațiile asociate cu rețelele 5G și rețelele electrice - aceasta este concluzia la care au ajuns oficialii americani din domeniul informațiilor. 

Ceea ce a început în Marea Britanie ca o teorie a conspirației, falsă și bizară, construită în jurul noului coronavirus, a traversat se pare Oceanul Atlantic și și-a făcut loc în SUA, au avertizat acești oficiali. Ei sunt din ce în ce mai îngrijorați în legătură cu posibilitatea unor acte de violență.

„Credem că teoriile conspirației care leagă răspândirea COVID-19 de expansiunea rețelelor 5G incită la atacuri împotriva infrastructurii de comunicații din toată lumea și aceste amenințări probabil vor crește pe măsură ce boala continuă să se răspâdească, ducând inclusiv la apeluri pentru a fi comise acte de violență împotriva angajaților din telecomunicații”, se arată într-un raport al Departamentului american pentru Securitate Internă, relatează ABC News, care a obținut acest raport.

În Anglia, angajați care lucrează în telecomunicații au primit amenințări

„Extremiști violenți au preluat din campaniile de dezinformare online afirmația potrivit căreia infrastructura wireless deteriorează sănătatea umană și ajută la răspândirea COVID-19. Asta i-a făcut pe indivizi care gândesc la fel să participe la un efort global de a împărtăși adevărate ghiduri de acțiune și argumente pentru a ataca infrastructura 5G”, menționează raportul serviciilor americane de informații.

Documentul amintește că deja în unele state americane s-au înregistrat incendieri și atacuri împotriva unor relee de telefonie mobilă.

Acest avertisment al DHS a fost urmat de un buletin comun al serviciilor de informații americane (FBI, DHS și Centrul Național pentru Contraterorism), ambele documente fiind transmise unor oficiali federali de rang înalt și agențiilor de aplicare a legii din toată țara, menționează ABC News.

În afară de SUA, incidente care au vizat infrastructura de telecomunicații au fost raportate în Australia, Olanda, Noua Zeelandă, în timp ce în Anglia, lucrătorii din telecomunicații au fost amenințați în lumina teroriilor conspirației care leagă rețelele 5G de răspândirea Covid-19. 

În centrul teroriilor conspirației stă un principiu simplu - reduce complexitatea unei probleme și traduce totul într-o poveste simplă, care indică ceva sau pe cineva drept vinovat. Pentru unii oameni, ascensiunea dramatică a pandemiei de COVID-19 avea nevoie deopotrivă de o explicație dramatică, spune Eileen Culloty, cercetător specializat în combaterea dezinformării la Dublin City University.

Citiți și:  Epidemia de fake news. Cum îi virusează Rusia pe români cu minciuni periculoase. „Sunt echipe de sociologi, psihologi, agenţi secreți”

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri