„Pe aripile vântului”, retras dintr-un cinematograf din Memphis pe motiv că este „insensibil”

Data publicării:
pe aripile vantului

„Pe aripile vântului”, unul dintre filmele de referinţă ale cinematografiei mondiale, se află în centrul unei controverse, în Memphis (statul Tennessee), o sală de cinema hotărând să îl retragă de la proiecţie, după ce a primit mai multe sesizări în urma evenimentelor din Charlottesville, relatează News.ro.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Orpheum Theatre a sistat proiecţiile filmului lui Victor Fleming, pelicula fiind considerată „insensibilă”, scrie Deadline.

Producția din 1939 făcea parte din programul de vară al sălii de cinema. După prima proiecţie, din 11 august, Orpheum a primit numeroase mesaje şi a decis să îl scoată din program.

Bazat pe cartea lui Margaret Mitchell, acţiunea din „Pe aripile vântului/ Gone with the wind” (1939), din distribuţia căruia fac parte Clark Gable şi Vivien Leigh, are loc pe o plantaţie din sudul Statelor Unite, în timpul Războiului civil. Filmul a fost deseori criticat pentru felul în care portretizează oamenii de culoare şi pentru perspectiva asupra Sudului.

Având în vedere recentele evenimente din Charlottesville, conducerea Orpheum a decis scoaterea lui din program.

Anunţul făcut pe Facebook a atras diverse opinii - unii utilizatori ai platformei social media sunt de părere că filmul este o unealtă pentru a-i învăţa pe copii „ce este rău legat de sclavie” şi că înlăturarea lui este „o prostie”.

Totuşi, după o analiză amănunţită, conducerea Orpheum a decis că filmul este „insensibil” faţă de populaţia locală, formată în proporţie de 64% din persoane de culoare.

„Selecţia pentru aceste serii este făcută, de regulă, în primăvara fiecărui an. (...) Orpheum apreciază reacţiile membrilor comunităţii la program. Recenta proiecţie a filmului «Pe aripile vântului» a generat numeroase comentarii. Le-am analizat pe toate. Ca organizaţie a cărei misiune este să «distrăm, educăm şi luminăm comunităţile pe care le deservim», Orpheum nu poate prezenta un film care este insensibil faţă de un mare segment al populaţiei locale”, se arată într-un comunicat.

„Pe aripile vântului” a câştigat opt premii ale Academiei de film americane - inclusiv pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun actor şi cea mai bună actriţă în rol secundar (Hattie McDaniel), care a devenit prima actriţă de culoare nominalizată şi desemnată câştigătoare a unui Oscar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri