Pe cine trimite Trump ambasador la Moscova

Data actualizării: Data publicării:
2015 Concordia Summit - Day 2
Jon Huntsman | Foto: Gulliver/ GettyImages

Preşedintele american Donald Trump îl trimite ca ambasador la Moscova pe un fost reprezentant al Statelor Unite la Beijing.

2015 Concordia Summit - Day 2
Jon Huntsman | Foto: Gulliver/ GettyImages

Potrivit CNN, Jon Huntsman a acceptat propunerea președintelui Donald Trump de a merge ambasador la Moscova. Deşi republican, Jon Huntsman fusese numit, în 2009, de preşedintele Barack Obama ambasador în China, funcţie pe care a ocupat-o până în 2011.

Dacă va fi confirmat de Congres, Jon Huntsman va deveni unul dintre cei mai importanţi ambasadori ai Statelor Unite. Numirea vine pe fondul suspiciunilor legate de legăturile echipei lui Donald Trump cu Moscova şi la câteva luni după amestecul Rusiei în campania electorală americană.

Jon Huntsman a fost guvernator al statului Utah și a candidat în 2012 în Partidul Republican pentru învestitura la prezidențiale.  Numele lui se vehicula de mai multe săptămâni ca fiind alegerea administrației pentru postul-cheie din Moscova. 

Potrivit unei surse de rang înalt din cadrul administrației prezidențiale, Huntsman a fost ales pentru că este „foarte inteligent”, „dur” și înțelege ce vrea președintele Trump. 

În vârstă de 57 de ani, Huntsman a servit în administrațiile a nu mai puțin de cinci președinți, iar în ianuarie 2014 a fost numit președinte al think-tank-ului de politică externă Atlantic Council. Huntsman și-a început cariera ca adjunct al șefului administrației de la Casa Albă în mandatul lui Ronald Reagan și a fost numit apoi de George Bush senior adjunct al asistentului secretarului pentru comerț și ambasador în Singapore. Și în administrația lui George W. Bush a servit ca adjunct al reprezentantului comercial al SUA, calitate în care a lansat negocierile de la Doha pentru un tratat comercial global și a supervizat aderarea Chinei la Organizația Mondială a Comerțului.  Ulterior, în 2009, a fost numit de președintele Obama ambasador în China, post pe care l-a ocupat până în 2011.

Potrivit Agerpres, care citează AFP, în campania electorală el fusese acuzat de Trump că a lăsat China „să joace murdar împotriva SUA” în timp ce era la post la Beijing.

Totuși, în perioada în care Trump își alegea membrii administrației, Associated Press scria că Huntsman era luat în considerare chiar pentru postul de șef al diplomației, post care în cele din urmă i-a revenit lui RexTillerson.

Huntsman îi luase apărarea lui Trump, în interviuri acordate Fox News și The New York Times, după ce președintele - aflat în perioada de tranziție la vremea aceea - a fost criticat pentru că a acceptat un telefon de felicitare de la președintele Taiwanului. Huntsman a spus că se exagerează decizia lui Donald Trump de a accepta telefonul din partea unei entități pe care China nu o recunoaște ca stat și că, în plus, stilul informal al lui Trump ar putea fi o ocazie pentru o schimbare în relațiile cu Asia atunci când se va negocia cu China. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri