Pentagonul lansează o nouă anchetă asupra unui atac aerian care a ucis zeci de civili în Siria în 2019

Data publicării:
This picture taken on March 24, 2019 shows smoke rising behind destroyed vehicles and damaged buildings in the village of Baghouz in Syria's eastern Deir Ezzor province near the Iraqi border, a day after the Islamic State (IS) group's "caliphate" was declared defeated by the US-backed Kurdish-led Syrian Democratic Forces
După distrugerea celulei teroriste din Baghuz, gruparea Stat Islamic a fost declarată învinsă. Foto: Profimedia

Departamentul american al Apărării a lansat luni o nouă anchetă asupra unui atac aerian care a ucis civili în Siria în 2019. Decizia vine la două săptămâni după ce New York Times a publicat o investigație jurnalistică în care a acuzat armata americană că a încercat să ascundă prezenţa unor victime necombatante.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, l-a însărcinat pe generalul de armată Michael Garrett „să reexamineze rapoartele anchetei deja efectuate asupra acestui incident”, care a avut șloc pe 18 martie 2019 la Baghuz, în Siria, a anunţat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Potrivit New York Times, o forţă specială americană care opera în Siria - uneori în cel mai mare secret - a bombardat de trei ori într-o zi, pe 18 martie 2019, un grup de civili lângă Baghuz, sat în estul Siriei, la granița cu Irak, omorând 70 de persoane, printre care femei şi copii. Baghuz a fost ultimul bastion al grupării Stat Islamic (SI), iar după anihilarea celulei care se grupase în acest sat gruparea Stat Islamic a fost declarată învinsă.

Generalul Garrett, care conducea forţele terestre din Orientul Mijlociu cu câteva zile înainte de lovitura mortală, va avea la dispoziţie 90 de zile pentru analiza nu numai datele despre atac, ci şi maniera în care a fost efectuată ancheta iniţială şi modul în care ierarhia militară a fost informată despre acesta, a precizat purtătorul de cuvânt.

Noua anchetă va trebui să stabilească în special dacă legile războiului au fost respectate şi dacă măsurile de protecţie a civililor - despre care se presupune că ar fi fost urmate, potrivit investigaţiilor anterioare asupra acestei tragedii - au fost într-adevăr puse în aplicare, a adăugat John Kirby.

De asemenea, ancheta va trebui să stabilească dacă trebuie aplicate sancţiuni şi dacă procedurile în vigoare trebuie modificate, a detaliat el.

Ancheta iniţială a Comandamentului Central al armatei americane, care supervizează operaţiunile militare în Orientul Mijlociu, a stabilit că raidurile au fost „o autoapărare legitimă”, „proporţionale" şi că „au fost luate măsurile adecvate pentru a exclude prezenţa civililor”.

Dar unele femei şi unii copii, „fie ca urmare a îndoctrinării, fie a unei opţiuni, au decis să pună mâna pe arme (...) şi, prin urmare, nu au putut fi identificaţi strict ca civili”, a subliniat Comandamentul Central.

Forţele Democratice Siriene (SDF, o alianţă militară arabo-kurdă) şi aliaţii lor din coaliţia condusă de SUA au anunţat înfrângerea „califatului” SI la sfârşitul lui martie 2019, după ce au cucerit ultimul bastion jihadist din Baghuz.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri