Sari la conținut

Portavionul american, păcăleală pentru nord-coreeni?

La începutul lunii, oficialii americani anunţau triumfători că portavionul USS Carl Vinson e în drum spre Coreea de Nord. De fapt, nava de luptă nici măcar nu părăsise portul în care era staţionată, relatează Digi24.

uss carl vinson

Informaţia a apărut în presa de la Washington, care citează un oficial din Departamentul Apărării. Acesta a declarat că portavionul şi vasele care-l însoţesc sunt încă în Australia, unde au participat la o serie de exerciţii. Grupul de nave va pleca de aici către Coreea de Nord abia miercuri şi va ajunge la destinaţie abia săptămâna viitoare, susţine acelaşi oficial.

La 12 aprilie, Donald Trump anunţa cu surle şi trâmbiţe că a trimis o adevărată armada împotriva nord-coreenilor, pentru a-i convinge să renunţe la testele balistice şi nucleare.

Casa Albă a declarat în urmă cu peste o săptămână că a cerut portavionului USS Carl Vinson şi grupului său aeronaval să se îndrepte spre Marea Japoniei pentru a trimite un semnal puternic regimului de la Phenian şi pentru a-i da mai multe opţiuni de răspuns preşedintelui Trump. Însă, potrivit New York Times, „armada americană” naviga în direcţia complet opusă pentru a lua parte la un exerciţiu cu forţele navale australiene din Oceanul Indian, scrie News.ro.

Reprezentanţii Casei Albe au spus că s-au bazat pe informaţiile primite de la Departamentul Apărării.  Între timp, oficialii militari au invocat o secvenţă de erori, de la anunţarea într-un moment nepotrivit a desfăşurării navale şi până la explicaţiile parţial eronate oferite de secretarul Apărării, James Mattis. Aceste erori au perpetuat ideea falsă că „armada” se îndrepta cu toată viteza spre coastele nord-coreene. De altfel, sosirea iminentă a ”armadei americane” a fost prezentată pe primele pagini ale publicaţiilor din estul Asiei, generând temeri reale cu privire la un atac militar pe care ar putea să-l lanseze Trump.

Oficialii militari spun că retractarea informației a devenit dificilă după ce preşedintele american a lăudat „armada americană” care se îndreaptă spre Coreea de Nord.

Însă povestea portavionului - care se îndrepta de fapt către altă direcție -  putea să nu iasă niciodată la lumină, dacă Marina americană nu publica luni o fotografie cu USS Carl Vinson navigând prin strâmtoarea Sunda, care separă insulele indoneziene Java şi Sumatra. Respectiva fotografie a fost surprinsă sâmbătă, la patru zile după ce purtătorul de cuvânt al administraţiei prezidenţiale a anunţat misiunea din Marea Japoniei.

În fapt, abia acum portavionul american şi grupul său aeronaval au plecat spre Peninsula Coreeeană. Oficialii militari au precizat că portavionul va ajunge cel mai probabil săptămâna viitoare în apele Mării Japoniei.

Reprezentanţii Casei Albe au refuzat să comenteze cu privire la această confuzie, direcţionând toate întrebările spre Pentagon, precizează New York Times. 

Miercuri, pe contul de Facebook al portavionului a fost postat un comunicat al comandantului în care familiile marinarilor sunt anunțate că misiunea portavionului a fost prelungită cu 30 de zile, urmând să ajungă în apele Peninsulei Coreene.